De ce mulți oameni nu-și pot aminti ce visează. Explicația oferită de știință

Andra Daoud 06.05.2022, 08:13
De ce mulți oameni nu-și pot aminti ce visează. Explicația oferită de știință

Toți oamenii visează în timpul somnului, însă mulți nu își pot aminti ce au visat sau își amintesc parțial, frânturi din vis. Din acest motiv, unii sunt tentați să spună că nu au visat nimic, deși acest lucru s-a întâmplat. Specialiștii au încercat să explice, de-a lungul timpului, ce se întâmplă în creier atunci când visăm și de ce nu ne amintim nimic sau aproape nimic atunci când ne trezim.

Din ce motiv nu se putem aminti ce visăm

Visele din timpul nopții sunt imagini și senzații care se derulează în creier în timp ce dormim. Au legătură cu partea inconștientă a creierului, iar uneori par atât de reale, încât după ce ne trezim avea senzația că a fost realitate, nu vis.

Uneori avem impresia că visul s-a întins pe parcursul întregii nopți, însă în realitate, în creier, visul durează doar câteva secunde, însă senzația este că s-a desfășurat pe parcursul a ore bune. Alți oameni, pe de altă parte, ar putea băga mâna în foc că nu au visat nimic, deși cercetătorii spun că toată lumea visează.

Un studiu realizat în 2018 a încercat să explice dacă există o legătură între structura creierului și faptul că oamenii își amintesc visele. Cercetătorii au analizat densitatea materiei albe și cenușii la 92 de voluntari, precum și frecvența cu care aceștia își aminteau visele.

Un alt studiu, realizat în 2014, a descoperit că oamenii care își amintesc frecvent ce visează au un flux sanguin crescut în joncțiunea temporoparietală și în cortexul prefrontal. Aceste rezultate i-au determinat pe cercetători să tragă concluzia că visele trec mai des în memorie, în cazul acestor oameni.

De ce multi oameni nu-si pot aminti ce viseaza. Explicatia oferita de stiinta
Multi oameni nu sunt capabili sa isi aminteasca ce au visat

Cum pot afecta visele calitatea somnului

Dacă de multe ori avem vise plăcute, care nu ne fac să ne trezim pe parcursul nopții, se poate întâmpla să avem și coșmaruri care să nu ne lase să dormim bine. În timpul acestora, activitatea cardiacă se intensifică, iar oamenii se pot trezi speriați, transpirați, pot avea chiar mici atacuri de panică în timpul nopții, dacă visul este intens și pare real. De asemenea, poate fi dificil să uite imaginile și senzațiile pe care le-au experimentat în timpul visului și să adoarmă la loc.

Specialiștii sunt de părere că visele pot afecta calitatea somnului atunci când provoacă treziri frecvente. Cu toate acestea, atunci când ne trezim din somn în mijlocul visului, de cele mai multe ori ne amintim ce am visat.

Dacă aveți coșmaruri des sau vise care nu vă lasă să dormiți, este posibil să aveți nevoie de ajutor specializat pentru a depăși perioada. Trezirile frecvente pe parcursul nopții afectează calitatea somnului și fac să scadă timpul de somn profund, care este esențial pentru o odihnă bună.

 

Urmăriți Impact.ro și pe