De ce Mircea Cărtărescu nu a fost primit până acum în rândul academicienilor români. Explicațiile liderilor Academiei. „Nu a fost vorba de un vot”

Andrei Simion 06.02.2023, 13:55

Liderii Academiei Române au dat explicații despre motivul pentru care scriitorul Mircea Cărtărescu, propus de mai multe ori pentru premiul Nobel pentru literatură, nu a fost primit până acum în rândul academicienilor români.

Președintele Academiei Române, despre motivul pentru care Mircea Cărtărescu nu este membru

Mircea Cărtărescu s-ar fi numărat printre cei propuși pentru a deveni membri ai Academiei Române, în ședința de joi a Secției de Filologie a instituției. Însă, scriitorul ar fi primit doar două voturi.

„Nu a existat niciun vot în Academia Română. Instituția are în jur de 180 de membri care votează. A existat, probabil, un vot la Secția de Filologie și Literatură, al cărei președinte este domnul profesor Gheorghe Chivu. Această secție are în jur de 10-12 membri care votează.

S-ar putea să fi participat la vot 7-8 membri și să fi votat pentru doar doi. Eu nu pot confirma acest lucru, pentru că secția a avut o perioadă mai complicată odată cu îmbolnăvirea regretatului președinte Eugen Simion.“, a spus Ioan Aurel Pop, conform DC News.

Academia Română
Academia Română

Președintele Academiei Române: Mircea Cărtărescu nu a ajuns să fie votat în adunarea generală

De asemenea, Ioan Aurel Pop a spus că Mircea Cărtărescu nu a ajuns niciodată să fie votat în adunarea generală a Academiei Române și că acest lucru depinde foarte mult de secție. Dacă în secție se obține un vot majoritar de două treimi, adică în loc de două voturi să fie cinci, atunci propunerea se înaintează biroului prezidiului și poate ajunge în adunarea generală.

„Președintele nu poate face propuneri, iar acestea vin de la una din cele 14 secții ale Academiei Române. La o adunare generală pot fi 7-8 propuneri, pentru că mai multe nu se poate din pricina timpului. Se ajunge la 3-4 ore de adunare, iar oamenii sunt în vârstă, cu probleme, unii călătoresc etc.

Vom avea o nouă sesiune de alegeri abia la sfârșitul lunii februarie, iar secțiile au propriile lor ritmuri de propuneri, primesc dosare, le discută, e o chestie laborioasă. Uneori, candidații sunt chemați în fața secției să-și prezinte lucrările științifice sau creațiile, dacă e vorba de scriitori, muzicieni, etc.“, a adăugat Ioan Aurel Pop.

Președintele Secției de Literatură: Nu a fost un vot

Pe de altă parte, președintele Secției de Literatură și Filologie din cadrul Academiei Române, profesorul universitar doctor Gheorghe Chivu, a dezmințit toate zvonurile apărute în spațiul public cu privire la existența un vot pentru Mircea Cărtărescu.

„Informația apărută în presă nu este un comunicat oficial al Secției de Literatură și Filologie din cadrul Academiei Române. Discuțiile care s-au purtat au fost în interiorul secției și nu de dat publicității, pentru că nu a fost vorba de un vot acolo, ci de altceva. Nu am ce să confirm și nici ce să infirm“, a spus academicianul.

În tot acest context, jurnalista Magda Grădinaru a scris pe rețelele sociale că nu crede că Mircea Cărtărescu are nevoie de o primire într-o Academie Romană păstorită de Ioan Aurel Pop și că, de fapt, aceasta este o temă falsă.

„Mircea Cărtărescu are deja din plin recunoașterea dată de comunitatea literară internațională, de critici, de cititorii din întreaga lume. Discuția ar trebui să fie despre o Academie rămasă printre ultimele vestigii cu cultură nomenclaturistă, vetustă, nereformată, sinecuriată (nu există cuvântul, să-l lăsăm).

O replică bună a fost, cat a fost, ICR-ul condus de echipa Patapievici – Mihăieș, care tocmai asta au făcut, au scos cultura din sinecură și mediocru, niște posturi de dosar social, și au deschis-o către lume”, a scris Magda Grădinaru.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe