De ce își permite Vladimir Putin să șantajeze Europa. „Occidentul a făcut o greșeală teribilă după Crimeea”

Beatrice Dumitru 15.03.2022, 13:44
De ce își permite Vladimir Putin să șantajeze Europa. „Occidentul a făcut o greșeală teribilă după Crimeea”

Premierul britanic Boris Johnson spune că dependența de Rusia pentru petrol și gaze i-a permis lui Vladimir Putin să „șantajeze” Occidentul, care acum trebuie să preia controlul. Acesta mai afirmă că Vestul a făcut o greșeală teribilă, după ce liderul de la Kremlin a invadat Ucraina pentru prima dată, în 2014.

Occidentul, dependent de Rusia

În 2014 Vladimir Putin a anexat ilegal peninsula Crimeea și a comis un act de agresiune violentă scoțând o bucată uriașă dintr-o țară suverană. Dar a fost lăsat să scape, aceasta fiind o greșeală imensă a Occidentului, afirmă premierul britanic Boris Johnson.

Apoi, totul a revenit la normalitate. Relațiile economice nu doar că s-au reluat, dar s-au intensificat, Occidentul luând mai mult gaz rusesc decât înainte, devenind mai dependent de „bunăvoința” lui Vladimir Putin și mai expus la capriciile prețului global al gazului și petrolului.

De ce își perimite Vladimir Putin să santajeze Europa. „Occidentul a făcut o greșeală teribilă după Crimeea”
Boris Johnson îl atacă pe Vladmir Putin.

„Occidentul a făcut o greșeală teribilă”

Când a decis să lanseze războiul în Ucraina, a știut că va fi foarte greu să fie pedepsit, pentru că știa că a creat o dependență. De aceea Occidentul a făcut o „greșeală teribilă”, continuând să se bazeze pe petrol și gaze de la Moscova, după anexarea Crimeei.

„Atât timp cât Occidentul este dependent din punct de vedere economic de Vladimir Putin, el va face tot posibilul pentru a exploata această dependență. Și de aceea această dependență trebuie să înceteze acum. De aceea el se simte capabil să bombardeze maternitățile. De aceea este suficient de îndrăznit să lanseze atacuri fără discernământ asupra familiilor”, a scris Boris Johnson pentru The Telegraph.

De asemenea, Boris Johnson mai susține că singura modalitate de a-l forța pe Vladimir Putin să înceteze agresiunea și să respecte legea internațională este ca lumea să nu mai producă hidrocarburi rusești, deși o astfel de mișcare va fi dureroasă.

Se așteaptă ca premierul britanic să viziteze Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în această săptămână, în încercarea de a convinge statele din Golf să elibereze rezervele de petrol pentru a evita creșterea prețurilor. Luni, el a vorbit la telefon cu Emirul Qatarului despre „asigurarea aprovizionării cu gaze”.

Statele Unite au anunțat interzicerea importurilor de petrol rusesc. Marea Britanie va face la fel până la finalul anului 2022, iar UE a fost de acord să scape de hidrocarburile rusești cât mai curând posibil.

Urmăriți Impact.ro și pe