De ce i se spune ”Șpagoveanu” lui ÎPS Teodosie. O filmare îl arată cum ia șpagă

Ana Anitoiu 29.11.2020, 15:08
De ce i se spune ”Șpagoveanu” lui ÎPS Teodosie. O filmare îl arată cum ia șpagă

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a primit porecla de ”Șpagoveanu” pe merit. O filmare îl arată în timp ce se interesa de situația financiară a unui reporter sub acoperire, precum și când a luat mită de la el.

Pentru ce a luat ÎPS Teodosie șpagă

Cu cinci ani în urmă, adică în anul 2009, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie era rector al Facultăţii de Teologie din Constanţa. Un jurnalist care lucra la o anchetă sub acoperire a pretins că vrea să dea mită, ca să intre la facultate. Înaltul prelat nu s-a sfiit să intervină, în schimbul unei sume de ani.

Atunci, a fost deschis un dosar, dar ÎPS Teodosie a fost scos de sub urmărirea penală, deoarece probele erau insuficiente. Însă, acum, Arhiepiscopul Tomisului a intrat din nou în atenția procurorilor, pentru ceea ce s-a întâmplat în 2009, când a fost filmat cu o cameră ascunsă.

De ce a fost redeschis dosarul în care este anchetat ÎPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, care a transmis o scrisoare către Guvern prin care a cerut să fie permis pelerinajul de Sfântul Apostol Andrei, în ciuda pandemiei de coronavirus, a avut ghinionul să fie depuse la dosar noi probe.

”A fost redeschisă urmărirea penală. La dosar au fost depuse convorbiri realizate de un coleg jurnalist. Aceste probe nu au a face nimic cu o probă judiciară”, a spus Maria Vasii, avocata lui ÎPS Teodosie.

De ce i se spune Spagoveanu lui IPS Teodosie. O filmare il arata cum ia spaga
IPS Teodoie, inainte de a lua spaga

”Ești bogat? Cât de bogat ești?”. Ce sumă a cerut ÎPS Teodosie, drept șpagă

Secretarul personal al prelatului i-a transmis jurnalistului că trebuie să achite o primă tranșă de 1500 de euro pentru serviciile prestate. Acești bani ar fi urmat să achite un cadou pentru ÎPS Teodosie, fie o mitră, fie un engolpion. Jurnalistul a achitat mai întâi 500 de euro, după care încă 350 de euro. ”Ești bogat? Cât de bogat ești?”, l-a întrebat mai întâi înaltul prelat pe jurnalist.

Ulterior, reporterului i s-au mai cerut 5.000 de euro. Această sumă de bani ar fi trebuit să ajungă la ÎPS Teodosie sub forma unui împrumut. În plus, jurnalistul a trebuit să facă și unele servicii pentru Arhiepiscopul Tomisului. De exemplu, a trebuit să trimită un colet cu câteva sticle de vin, din partea prelatului, pentru un prieten al său din Spania. VEZI AICI FILMUL COMPLET!

ÎPS Teodosie și-a schimbat numele de câteva ori

Arhiepiscopul Tomisului și-a schimbat numele de câteva ori. Născut în Moldova, el a primit numele de Porcu Macedon. Apoi, când a intrat în seminarul teologic, ÎPS Teodosie și-a schimbat numele în Macedon Petrescu.

Ulterior, în anul 2009, după ce r fi scăpat de o amendă penală de peste 60.000 de lei, ÎPS Teodosie și-a schimbat din nou cartea de identitate. De atunci, numele lui din buletin este Teodosie Petrescu. Înaltul prelat suspectat de mită conduce arhiepiscopia Tomisului din anul 2001.

ÎPS Teodosie a insistat pe tema pelerinajului de Sfântul Andrei

Recent, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a invitat autoritățile statului, inclusiv pe preşedintele țării, Klaus Iohannis, să participe la sărbătoarea religioasă de Sfântul Andrei şi la pelerinajul de la mănăstirea ”Peștera Sfântului Apostol Andrei” din județul Constanța.

Invitația a venit în contextul în care prim-ministrul Ludovic Orban i-a dat replica lui ÎPS Teodosie și l-a sfătuit să își îndemne mai degrabă credincioşii la respectarea regulilor, pentru că acestea sunt făcute ca să apere sănătatea oamenilor, în contextul pandemiei de coronavirus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...