De ce este marea albastră, deși apa e transparentă. Explicațiile specialiștilor

Cristian Cojocaru 03.12.2020, 16:16
De ce este marea albastră, deși apa e transparentă. Explicațiile specialiștilor

Multe persoane cu siguranță și-au pus întrebarea de ce este marea albastră, deși apa este transparentă. Specialiștii nu ne lasă cu o astfel de întrebare fără răspuns și vin cu o explicație științifică la această curiozitate a naturii.

De ce vedem marea albastră, deși apa e transparentă

Există multe ipoteze care pot explica de ce este marea albastră. Apa fiind transparentă, ne întrebam de ce nu este și marea transparentă atunci? Ei bine, cercetătorii vin cu explicațiile care infirmă ceea ce era unanim recunoscut drept ”înțelepciune populară”, și anume că cerul s-ar reflecta în apă. La baza acestor explicații stă fizica, acea materie care ne-a dat multora dintre noi bătăi de cap în timpul școlii. Apa de mare se poate întâlni în mai multe culori și nu doar în culoarea albastră.

Acei factori care dau nuanța, constau în particulele suspendate în ea, cantitatea de lumină solară care întră în contact cu apa dar și adâncimea apei. Aceste culori mai depind și de lungimile de undă. Deși toate aceste lucruri nu sunt vizibile cu ochiul liber, lumina călătorește în mai multe culori prin natură. Cu siguranță vă vine în minte imaginea unui curcubeu și cum reflexia luminii creează acele treceri de culori. Este lumina soarelui care străbate particulele de apă rămase în aer, în urma unei ploi.

În funcție de compoziția și densitatea unui material, aceste lungimi de undă călătoresc diferit și implicit, redau alte culori. Când vorbim de apa de mare, lungimea de undă apropiată de spectrul albastru, călătorește la adâncimi mai mari. Lungimile de undă pentru roșu, portocaliu și galben sunt absorbite mai repede .

Fitoplanctonul  determină în special împrăştierea luminii verzi şi galbene
Fitoplanctonul  determină în special împrăştierea luminii verzi şi galbene

Diferitele culori ale apei

Moleculele de apă ajută foarte mult la propagarea undelor albastre. și în același timp, absoarbe celelalte culori. Acest lucru face ca tonul de albastru să fie reflectat și ochiul uman să perceapă culoarea albastră la mări și oceane. Desigur, cu toții am văzut că există si ape întunecate sau verzi. Abundența și diversitatea de sedimente și plante marine din apă interferează cu modul de reflecta lumina.

Fitoplanctonul  determină în special împrăştierea luminii verzi şi galbene și este responsabil în mare parte de culoarea verde turcoaz a apelor din sudul Pacificului. Atât climatul tropical cât şi lumina solară creează mari suprafețe de plancton. Apele întunecate sunt întâlnite după trecerea unei furtuni. Datoritî acțiunii vântului și curenților, se colectează mult nisip și sedimente dar sunt suspendate în apă și redau culoarea întunecată. Majoritatea oceanelor și mărilor sunt întunecate pentru că adâncimea la care trebuie să ajungă lumina este foarte mare. Foarte puțină lumină ajunge la adâncimi mai mari de 200 de metri, potrivit atlas-geografic.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe