De ce este bine să pui o lingură din lemn deasupra oalei în care fierbi mâncarea. Trucul secret pe care trebuie să îl ştie toate gospodinele

Stan Filon 24.01.2022, 17:28
De ce este bine să pui o lingură din lemn deasupra oalei în care fierbi mâncarea. Trucul secret pe care trebuie să îl ştie toate gospodinele

„Omul, cât trăiește, învață!”. Așa spune o vorbă din popor, iar puține gospodine știu, de exemplu, de ce este bine să pui o lingură din lemn deasupra oalei în care fierbi mâncarea. Unele poate știu, dar nu cunosc exact care este motivul pentru care mâncarea nu se mai varsă pe aragaz, ci rămâne în cratiță. Nu este nicio magie, ci există o explicație științifică, pe care o veți putea citi mai jos.

Iată de ce este bine să pui o lingură din lemn deasupra oalei în care fierbi mâncarea

Sunt mici trucuri de bucătărie pe care atunci când le învățăm nu mai putem renunța la ele. Așa este și trucul așezării unei linguri de lemn deasupra oalei în care fierbem mâncarea pentru ca aceasta să nu se mai verse pe aragaz și să ne enerveze la culme.

De câte ori ai făcut paste, de exemplu, și te îndepărtezi de aragaz pentru un minut, doar ca să auzi sunetul al apei care tocmai ce s-a vărsat pe aragaz? Nu va mai trebui să vă faceți griji pentru asta. Pune o lingură de lemn peste oală. Au existat multe teorii de-a lungul anilor, dar cel mai bine este întotdeauna să îi ascultăm pe oamenii de știință atunci când încercăm să aflăm adevărul despre ceva care implică știința.

Iata de ce este bine sa pui o lingura din lemn deasupra oalei in care fierbi mancarea
Iata de ce este bine sa pui o lingura din lemn deasupra oalei in care fierbi mancarea

De ce nu se mai varsă mâncarea pe aragaz

Potrivit lui Michelle Dickinson, autoarea cărții „The Kitchen Science Cookbook”, lemnul este un izolator, așa că nu va conduce căldura sau electricitatea. Când puneți o lingură de lemn deasupra unei oale cu apă clocotită, aceasta rămâne mai rece decât oala în care fierbe ciorba sau pastele.

Uneori, fierberea pastelor și a altor alimente similare, cu amidon, poate face mai ușor să fiarbă apa. Pe măsură ce amidonul intră în apă, acesta devine mai gros, astfel încât bulele devin mai mari și face mai ușor ca lichidul să fie aruncat din oală. Stratul exterior al oricărei bule este alcătuit din molecule care sunt ținute împreună, dar în cazul bulelor de paste, exteriorul este ținut împreună cu amidon.

„Dacă bulele ating lemnul mai rece și mai uscat, aceste molecule își rup lanțul și bula izbucnește, ceea ce eliberează aburul din interiorul bulei”, a spus Dickinson pentru Simplemost.

Bulele se intind și se sparg

Ciclul va continua să se repete pe măsură ce apa se încălzește din nou, dar lingura va ajuta bulele să se spargă. Potrivit unui profesor de fizică de la Wake Forest University și al prefesorului Jed Macosko, suprafața lingurii este și ea importantă, deoarece se știe că lemnul se îmbibă ușor de apă, iar aceasta împiedică bulele să spargă violent.

„Fără lingură, se vor forma bule mari de abur, făcând ca apa fierbinte să ajungă peste tot pe plită. Lingura de lemn face ca bulele să se unească cu apa absorbită de lemn și să se întindă pur și simplu. Forța de întindere pentru a trage bula devine mai mare decât forța tensiunii superficiale pentru a menține bula împreună. Deci bula se prăbușește.”

Așadar, metoda plasării strategice a unei linguri peste oala în care ne fierbe cina este dovedit că funcționează. Astfel, ne asigurăm că mâncarea noastră nu se risipește pe aragaz, dar ne mai asigurăm că nu trebuie să mai frecăm și aragazul, pe lângă vasele în care tocmai ce am luat cina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...