Printre preparatele tipice pentru sărbătoarea de Crăciun, sarmalele reprezintă felul principal pentru că nu lipsesc de pe nicio masă a românilor în această zi specială. Dar pentru a vă impresiona invitații cu cele mai gustoase sarmale, trebuie să țineți cont de un truc atunci când le preparați.
Mâncarea româneasca are influențe din bucătăria balcanică, slavă, maghiară, germană și arome mediteraneene, în special turcești, iar varietatea gastronomică este foarte mare și în fiecare regiuni există preparate specifice delicioase. Dar, sarmalele rămân preferatele tuturor românilor în ziua de Crăciun.
Cele mai bune sarmale se fac dintr-un ameste de carne de vită și porc, dar sunt gospodine care gătesc acest preparat și cu carne de pui, dar se pot face și sarmale de post, înlocuind carnea cu umplutură cu orez, ciuperci sau soia. Însă, pentru a face cele mai bune sarmale pentru Crăciun poţi pune cartof ras sau pâine înmuiată în apă şi stoarsă.
Amestecul pentru sarmale se face cu o ceşcuţă de orez, precum cea de cafea, la un kilogram de carne și cam trei cepe potrivite, dar mai poți pune și puțină afumătură. Dacă vrei ca sarmalele tale să aibă un gust asemănător cu cele turcești adaugă mărar, piper şi scorţişoară în compoziţie.
Sarmalele sunt un tip de preparat specific și în alte țări precum Turcia, Bulgaria, Rusia, Grecia, Serbia, Republica Moldova și Ucraina. Se gătesc la ocazii și petreceri speciale precum Crăciun, Paște, nunți și botezuri, pregătindu-se în cantități mari, pentru mulți invitati. În România, sarmalele se servesc, de obicei, cu mămăligă și smântână.
Varza folosită la prepararea sarmalelor poate fi proaspătă sau murată, dar se mai pot fi gătite și cu foi (frunze) de ștevie sau viță de vie. Acestea pot fi puse la fiert fie în cuptor, în vase de ceramică, sau la foc în vase metalice.