Zilnic apar pe site-urile românești articole care spun că dacă iadul există, atunci acesta se regăsește în turismul din vechea Eladă. Ajungând acolo, constați că lucrurile nu stau nici pe departe așa. Breaking news! În Grecia S-au scumpit exorbitant calamarii! Alt breaking news: față de anul trecut, în Grecia toate prețurile au luat-o razna! Încă un breaking news: în Creta sau în Santorini e mai sump decât la Monte Carlo! Mesajul e clar: nu vă duceți acolo, că vă jupoaie grecii de vii!
Și așa mai departe. De vreo lună și ceva, de când pe țărmurile Egeei, Ionicei sau Mediteranei se poate face plajă, nu e ziulică de la Dumnezeu să nu citim la tot pasul asemenea știri menite, în cele din urmă, să-l facă pe cititor s-o ia în orice parte dorește, numai spre Grecia nu. Ajungând acolo, îți dai seama că lucrurile nu sunt în niciun caz așa cum le citim noi și că stațiunile grecești sunt, față de Mamaia, adevărate economate sau instituți de ocrotire socială.
Am mers și am constatat pe propria piele. La Agia Marina, în nord-vestul insulei Creta, un apartament în gândit pentru cazarea a patru persoane, 60-70 de metri pătrați, cu două dormitoare, living, două băi și trei balcoane, cu acces la o piscină privată limpede și încălzită, e 70 de euro pe noapte. În ”Militari Residence II”, cartierul nou-construit în nordul Mamaiei, spre Năvodari, probabil că prețul e dublu. O masă în patru inși la taverne, cu băuturi ”în deschidere”, aperitive, feluri de bază, ceva vinișor, desert și ”o atenție” la final din partea gazdelor te poate duce spre 80-90 de euro. S-ar putea zice că e mult, dar recent am plătit ”în trei” 560 de lei (adică peste 110 euro) în București, și nu în Centrul Vechi, ci mult mai spre periferie.
Am înțeles că la Mamaia două șezlonguri te costă 50 de lei pe zi. La Agia Marina, doar 10 euro, adică 5 euro bucata. Plus că grecul îți oferă șezlongul gratis dacă iei de la el o bere, un cocktail, un suc, ceva, orice. Nu mai vorbim că dacă mănânci la taverna care dă spre plajă, ai șezlongul inclus în preț, ba mai primești ca supliment, în timp ce zaci la soare, ba niște pepene, ba o cafea, una-alta. Aici se operează încă o diferență, în favoarea lor și în defavoarea noastră. În timp ce la noi ospătarii sunt fie acrii fie șmecheri, puși să te jecmănească, fie și una, și alta, grecii sunt mereu îndatoritori, arătându-ți prin atitudine că ei sunt în slujba ta, și nu că tu ești obiectul lor de jecmănit.
Să zicem că ai un buget mai subțire și nu-ți permiți să mergi la taverne. În cazul acesta ai la dispoziție zecile de ”market-uri”. 6 beri grecești de 0,33 l te costă 4 euro și ceva, spre 5, adică mai puțin de un euro bucata. Iar prețurile la mezeluri, brânzeturi, chestii pe care le poți consuma în apartamentul închiriat, unde ai bucătărioară și frigider, sunt comparabile cu cele de la noi. Dar vorbim de prăvălioare din stațiune (la Mamaia litrul de lapte e 10 lei la ”Mega”), nu de hypermarketuri, unde probabil că e mult mai ieftin. Dacă e să le căutăm grecilor un neajuns, acesta poate fi prețul foarte ridicat al combustibililor. Litrul de benzină e 2,3 euro, dar poate urca și spre 2,5. Însă te-ai dus să faci plajă, nu să te fățîi cu mașina de colo-colo.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]După cum vedeți, nu e cu nimic mai scump în Grecia decât pe litoralul nostru și devine măcar curios, dacă nu chiar inexplicabil, de ce apar zilnic articole în care turismul elen e măcelărit fără milă. Am înțeles că Ministerul Turismului de la noi caută influenceri care să promoveze valorile turismului românesc. Însă din ce se publică însă reiese că respectivii, înainte de a lăuda România, și-au propus să desființeze Grecia. E și aceasta o tactică, nu?