De ce e bine să folosești oțetul atunci când speli hainele

Ana Anitoiu 21.09.2021, 14:40
De ce e bine să folosești oțetul atunci când speli hainele

Oțetul poate fi folosit atât în bucătărie, în diverse preparate precum ciorbe și salate, cât și la curățenie. Spălarea hainelor cu acest ingredient ieftin are numeroase beneficii. Iată care sunt acestea și cum trebuie să procedezi ca să obții cele mai bune rezultate.

Oțetul poate îmbunătăți culorile hainelor. Cum trebuie să fie folosit

Folosit corect, oțetul poate fixa pigmenții în fibrele hainelor. De altfel, el este utilizat în vopsirea materialelor textile. Pentru a obține acest rezultat, trebuie să pui rufele la înmuiat într-un lighean cu apă amestecată cu o jumătate de cană cu oțet alb.

După acest tratament cu oțet al hainelor pe care îți dorești să le păstrezi în culori la fel de intense cât mai mult timp, trebuie să le pui în mașina de spălat și să le speli ca de obicei.

De ce e bine sa folosesti otelul atunci cand speli hainele
O persoana folosind o masina de spalat rufe

Cum se folosește oțetul în loc de balsam de rufe

Balsamul de rufe poate oferi hainelor un parfum intens, dar dacă îți dorești o variantă naturală cu care să-l înlocuiești poți folosi oțet alb. Acesta înmoaie fibrele și îmbunătățește textura. Este nevoie doar de o jumătate de cană cu acest ingredient folosit la ultimul ciclu de clătire.

Datorită acidului acetic pe care-l conține, oțetul descompune resturile de detergent ce se depun în timp pe haine, așternuturi și prosoape. Dacă nu sunt îndepărtate, pot provoca iritații ale pielii sensibile, mai ales în cazul copiilor. O singură cană cu acest ingredient la ciclul de clătire al mașinii de spălat va face diferența.

De altfel, oțetul poate îndepărta urmele de calcar, murdărie sau detergent din mașina de spălat. Tot ce trebuie să faci este să torni o cană cu acest lichid în recipientul pentru detergent și să pornești mașina de spălat goală, la un program normal de spălare. Ideal este să repeți procedura lunar.

Cum poți folosi oțetul ca să albești hainele și ca să elimini mirosurile neplăcute

Oțetul funcționează foarte bine și ca înălbitor. Acest ingredient popular în bucătărie elimină petele și chiar previne îngălbenirea hainelor albe. Pentru cel mai bun rezultat trebuie să torni o cană și jumătate cu oțet alb în mașina de spălat, în timpul ultimului ciclu de clătire.

În cazul în care unele haine au prins miros neplăcut ce persistă chiar și după spălare, oțetul le poate salva. Procedura este similară – se toarnă o cană cu oțet la ultimul ciclu de clătire al mașinii de spălat.

Oțetul mai are un efect excelent asupra hainelor – previne formarea scamelor, întrucât reduce electrizarea. Se adaugă lichidul în recipientul pentru balsamul de rufe al mașinii de spălat la fiecare program de spălare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...