De ce e bine, de fapt, să pui bicarbonat de sodiu în prăjituri. Efecte uimitoare

Ana Anitoiu 25.09.2020, 11:35
De ce e bine, de fapt, să pui bicarbonat de sodiu în prăjituri. Efecte uimitoare

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient-cheie în numeroase rețele de prăjituri. Rolul lui este extrem de important, în multe deserturi. Iată de ce e bine, de fapt, să îl pui în compoziție și ce efecte are.

De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în prăjituri

Ca să iasă pufoase și gustoase, prăjiturile făcute la cuptor au nevoie de un agent de creștere. Bicarbonatul de sodiu și praful de copt sunt cei mai populari agenți de creștere. Însă, cele două ingrediente nu seamănă mult și trebuie să fie folosite în moduri diferite.

Bicarbonatul de sodiu este potrivit în rețetele de prăjituri ce au între ingrediente iaurt sau lapte bătut. În sine, el are un gust amar, motiv pentru care nu este atât de potrivit în combinație cu laptele dulce.

Ca să dea rezultatul dorit, bicarbonatul de sodiu trebuie să nu își fi pierdut proprietățile. Testul care arată dacă ingredientul mai este bun este simplu.

Se face așa: Peste o linguriță cu bicarbonat de sodiu se pun trei sau patru picături de oțet sau suc de lămâie. Dacă se formează imediat spumă și bule de aer, ingredientul este gata de folosit! Altfel, el strică desertul.

Atenție! Prăjiturile pregătite cu bicarbonat de sodiu trebuie să fie puse cât mai repede la cuptor. Altfel, nu vor mai crește atât cât ar trebuit.

De ce e bine, de fapt, să pui bicarbonat de sodiu în prăjituri. Efecte uimitoare

Bicarbonat de sodiu în prăjituri versus praf de copt

În rețete, bicarbonatul de sodiu poate fi înlocuit de praf de copt, dar nu și invers! Motivul este acela că bicarbonatul de sodiu nu poate lucra în orice rețetă de unul singur. Nu are aciditatea necesară pentru ca prăjiturile să crească.

De altfel, praful de copt are în compoziție bicarbonat de sodiu, dar și un agent acid și unul uscat, precum amidonul. Ingredientul are un gust neutru, ceea ce îl face nimerit și în rețetele cu lapte.

Spre deosebire de bicarbonatul de sodiu, praful de copt începe să acționeze când ajunge la temperatura cuptorului. Abia atunci, el începe să elibereze dioxidul de carbon ce face ca prăjiturile să crească.

Și praful de copt, la fel ca bicarbonatul de sodiu, poate expira. Înainte de a folosit, ingredientul poate fi testat printr-o metodă simplă.

Testul arată așa: Se încălzesc bine 80 de mililitri de apă. Când ap devine fierbinte, se amestecă o linguriță de praf de copt. Dacă ingredientul este bun, atunci se vor forma imediat multe bule la suprafața apei. Altfel, praful de copt ar strica desertul, așa că nu ar merita încercarea!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...