De ce creierul nostru poate citi corect cuvintele, chiar dacă literele sunt inversate. Explicația științifică

Cătălina Burghelea 19.11.2022, 15:02
De ce creierul nostru poate citi corect cuvintele, chiar dacă literele sunt inversate. Explicația științifică

Te-ai întrebat vreodată de ce creierul uman este capabil să înțeleagă cuvinte cu litere amestecate? Mintea noastră ne poate surprinde în multe moduri, unul dintre cele mai curioase lucruri fiind capacitatea de a citi corect frazele, deși literele sunt inversate. Care este explicația științifică?

Detalii incredibile despre creierul uman

Creierul nostru nu încetează să ne uimească, mai ales când reușim să citim corect cuvintele, chiar dacă literele sunt inversate sau amestecate. Cu siguranță, ți s-a întâmplat să descifrezi un paragraf alambicat fără probleme.

Într-adevăr, este destul de surprinzător că putem citi acest tip de text fără prea mult efort și că îl înțelegem perfect. Deși, în urmă cu câțiva ani, a devenit viral deoarece sublinia că este un semn de inteligență extraordinară, de fapt, este o abilitate foarte comună pe care noi toți am dezvoltat-o.

De ce putem citi corect cuvintele, deși literele sunt inversate

Creierul uman se concentrează asupra textului și, atunci când îl citim, știe să ghicească ce cuvânt vine după cel anterior pentru restul paragrafului. De fapt, interpretează cuvintele în întregime, în loc să le citească literă cu literă.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Cambridge, nu contează în ce ordine sunt literele unui cuvânt. Important este că prima și ultima literă sunt în locul potrivit, permițând citirea fără probleme a textului. Acest lucru se datorează faptului că mintea noastră nu citește fiecare literă, ci cuvântul în întregime.

Ce este doomscolling, fenomenul care afectează tot mai mulți oameni

Explicația specialiștilor

Oamenii de știință cred că o parte din motivul pentru care o propoziție cu litere amestecate este lizibilă ar fi că mintea poate folosi contextul pentru a face predicții despre ceea ce urmează. De exemplu, cercetările au arătat că atunci când auzim un sunet care ne face să ne așteptăm la următorul, creierul reacționează ca și cum am auzi deja acel al doilea sunet.

„Antiptăm continuu ceea ce vom vedea, auzi sau simți în continuare”, a declarat dr. Lars Muckli, cercetător la Institutul de Neuroștiință și Psihologie al Universității din Glasgow.

Ce nu ți-a spus nimeni până acum

Pe de altă parte, atunci când cuvintele sunt mai lungi, fraza devine mai dificil de înțeles. Prin urmare, intră în joc o altă regulă care ajută la înțelegerea unei propoziții „labirint”. Astfel, este esențial ca vocalele să fie în ordinea originală. Ce înseamnă asta? Cuvintele lungi vor fi mult mai ușor de citit.

Această abilitate foarte comună se datorează faptului că neuronii sunt pregătiți să înțeleagă tot ce citesc, fiind și motivul pentru care suntem capabili să înțelegem simboluri care înlocuiesc literele amestecate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...