De ce au mulți europeni ochii albaștri. Descoperirea făcută de specialiști

Andra Daoud 09.02.2022, 15:23
De ce au mulți europeni ochii albaștri. Descoperirea făcută de specialiști

Popoarele europene au câteva trăsături ce țin de aspectul fizic pe care le-au moștenit din generație în generație. Cercetătorii au vrut să afle de unde moștenesc europenii caracteristici precum înălțimea, ochii albaștri sau părul blond, iar concluziile la care au ajuns sunt surprinzătoare. Un studiu recent a avut în vedere felul în care amestecul popoarelor migratoare în cultura europeană a contribuit la felul în care arată oamenii astăzi.

De ce au mulți europeni ochii albaștri

Oamenii de știință care au realizat studiul au vrut să afle cum a evoluat aspectul fizic al europenilor în ultimii 10.000 de ani și ce factori au influențat anumite trăsături frecvent întâlnite la popoarele europene. În urma studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia că europenii din zilele noastre au moștenit ochii albaștri de la vânătorii culegători, înălțimea de la nomazii asiatici și părul blond de la fermierii din neoliticul anatolian.

Cea mai mare parte a structurii genetice europene contemporane a fost modelată de mișcările care au avut loc în ultimii 10.000 de ani. Localnicii s-au amestecat cu fermierii anatolieni, veniți de pe teritoriul unde se află în prezent Turcia, și cu nomazi asiatici sau păstori din stepa pontică. Aceștia din urmă provin din teritorii care acum aparțin unor țări precum Bulgaria, România, Moldova, Ucraina, Rusia și Kazahstan.

De-a lungul istoriei, vânătorii culegători, fermierii anatolieni, păstorii de stepă și populațiile siberiene au fost separate timp de câteva mii se ani și au evoluat în direcții diferite. Când s-au reunit, ADN-urile lor s-au amestecat, iar trăsăturile genetice care îi caracterizau pe fiecare în parte s-au amestecat și ele, începând cu generațiile următoare, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Tartu, Estonia și de la Universitatea din Torino.

De ce au mulți europeni ochii albaștri. Descoperirea făcută de specialiști
Vânătorii culegători aveau ochii albaștri, părul și pielea închise la culoare

Ce au descoperit specialiștii în urma studiului

Vânătorii culegători aveau în general părul negru sau castaniu și ochii albaștri, fermierii neolitici din Anatolia aveau părul blond și, de asemenea, ochii albaștri, iar păstorii de stepă se remarcau prin înălțime. Cercetătorii au subliniat totuși că, dincolo de moștenirea genetică de mii de ani, au contribuit la felul în care arată europenii astăzi și condițiile de mediu și gradul de evoluție a civilizațiilor.

Prin acest studiu, ne-am întrebat cum au fost fiziologia și aspectul europenilor contemporani influențate de anumite amprente antice, care sunt încă încorporate în genomul lor. Ca studiu de caz am folosit populația estonă, care prezintă și unele componente genetice frecvente la populațiile siberiene actuale.”, a explicat dr. Davide Marnetto, de la Institutul de Genomică al Universității din Tartu, cel care a condus cercetarea.

Rezultatele noastre arată că populațiile antice care au format europenii contemporani au fost suficient de diferențiate pentru a-și pune amprenta asupra semnăturii fiziologice și aspectului indivizilor contemporani”, a subliniat un alt autor al studiului, profesorul Luca Pagani, de la Universitatea Padova din Italia, potrivit Daily Mail.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, trăsături diferențiate la unele popoare antice, dincolo de pigmentarea pielii, a părului sau a ochilor. Aportul de cofeină în corp, tiparele de somn, forma corpului și indicele de masă corporală, predispoziția spre anumite afecțiuni au fost, de asemenea, moștenite pe cale genetică, de mai bine de 10 milenii.

Urmăriți Impact.ro și pe