De ce au atacat, de fapt, rechinii în Egipt. Explicația specialiștilor: „Există o problemă în Marea Roșie”

Ioana Bucur 04.07.2022, 10:16
De ce au atacat, de fapt, rechinii în Egipt. Explicația specialiștilor: „Există o problemă în Marea Roșie”

Două femei și-au pierdut viața în condiții terifiante, într-una dintre destinațiile de vacanță preferate de români în ultimii ani. Un specialist care cunoaște zona foarte bine a explicat de ce au atacat, de fapt, rechinii în Egipt și ce măsuri ar fi trebuit să ia autoritățile imediat după tragedie. Ministerul Afacerilor Externe din România, sfaturi pentru turiști.

MAE, sfaturi pentru turiștii români care călătoresc în Egipt

Dublă tragedie în Egipt unde, duminică, ministrul Mediului a anunțat că două femei au fost ucise de rechni în Marea Roșie, la sud de oraşul Hurghada. La scurt timp după, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe din țara noastră au confirmat că una dintre victime este o româncă.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, duminică, de către agentul unei companii de turism cu privire la decesul unui cetăţean român de sex feminin aflat în vacanţă în staţiunea Hurghada, Egipt.

„Potrivit informaţiilor transmise de autorităţile competente egiptene, în urma investigaţiilor realizate, a reieşit că decesul cetăţeanului român s-a produs în urma unui atac al unui rechin.

Reprezentanţii Ambasadei României la Cairo au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile române competente pentru identificarea, de urgenţă, a familiei din România a persoanei decedate, fiind transmise condoleanţe pentru pierderea suferită şi oferite informaţiile necesare cu privire la repatrierea trupului neînsufleţit pentru a fi înmormântat în România”, a transmis Ministerul.

MAE a mai precizat că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Cairo nu au fost primite alte solicitări de asistenţă consulară din partea niciunui cetăţean român cu privire la acest incident.

„Ambasada României la Cairo continuă dialogul cu autorităţile egiptene, cu companiile de turism implicate şi este pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale.

De asemenea, având în vedere că acest incident este al doilea de acest gen în ultimele două zile care implica atacuri de rechin, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Egipt sau urmează să călătorească în această ţară în scop turistic să urmeze sfaturile şi recomandările autorităţilor locale în ceea ce priveşte zonele sigure de recreere şi înot în mare”, a mai arătat sursa citată.

De ce au atacat, de fapt, rechinii în Egipt. Explicația specialiștilor: „Există o problemă în Marea Roșie”

Un specialist explică de ce au atacat rechinii

Incidentul a fost analizat de vicepreședintele Alianței Agențiilor de Turism din Rusia, Alexan Mkrtchyan, un bun cunoscător al zonei. Mkrtchyan a explicat de ce au atacat, de fapt, rechinii în Egipt.

„Există o problemă în Marea Roșie, pentru că aceasta este singura cale de ieșire din Australia și Noua Zeelandă către Europa prin Canalul Suez. Când de acolo sunt aduse carcase de oi, frigiderele se strică adesea din cauza căldurii. Căpitanii sunt nevoiți să arunce aceste cadavre în mare.

Oile nu sunt hrană pentru rechini în habitatul lor natural, deoarece nu se găsesc în mare. Ei primesc un festin cât se poate de gratuit, se obișnuiesc cu această carne și sunt atrași mai aproape de coastă, unde oamenii înoată”, a explicat specialistul.

S-a decis ca plaja din Sahl Hasheesh să fie închisă timp de trei zile. Un grup de lucru a fost format pentru a investiga incidentul, iar guvernatorul provincial Amr Hanafi a interzis orice activitate umană în zonă. Potrivit lui Alexan Mkrtchyan, măsurile ar trebui să fie mai dure.

„Acesta nu este primul și, din păcate, nici ultimul caz de atacuri de rechini asupra oamenilor. Dacă acum autoritățile egiptene monitorizează în mod competent coasta, interzic înotul cel puțin o săptămână și nu trei zile și extind regiunea interzisă de la Safaga la Hurghada, atunci într-o săptămână rechinii, realizând că sărbătoarea s-a încheiat, vor pleca spre marea deschisă”, a adăugat acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...