De ce are codul PIN doar patru cifre. Puțină lume știe ce înseamnă, de fapt

Iancu Andreea 25.01.2021, 10:09
De ce are codul PIN doar patru cifre. Puțină lume știe ce înseamnă, de fapt

Codul PIN reprezintă una dintre combinațiile de cifre care ne guvernează viața. Deși este prezent zilnic în viețile noastre, puțini cunosc cine este cel care a inventat acest cod precum și care este motivul pentru care el este format doar din patru cifre și nu din șase așa cum era inițial stabilit.

Motivul pentru care codul PIN are doar patru cifre

Pe lângă CNP, numărul de identificare pe care fiecare dintre noi l-am primit la naștere, o altă combinație de cifre a devenit cel puțin la fel de importantă ca acesta. Codul PIN a devenit util la fiecare consultare a conturilor bancare, dar și în cazul telefoanelor mobile sau a altor dispozitive care necesită securizare. Deși este frecvent utilizat, puțini cunosc de unde provine numele său, precum și cine este cel care l-a inventat. De asemenea, motivul pentru care codul PIN este format doar din patru cifre reprezintă o curiozitate pentru noi toți.

PIN reprezintă acronimul sintagmei din limba engleză „Personal Identification Number”, care înseamnă Număr Personal de Identificare în limba română. Acesta un cod numeric format din 4-12 cifre și este utilizat pentru a păstra confidențialitatea la accesarea diferitelor servicii sau sisteme. John Shepherd-Barron este britanicul care a condus echipa care a dezvoltat primul bancomat din lume (ATM). Deși codul PIN ar fi trebuit să dispună de șase cifre, o discuție purtată cu soția sa l-a determinat să îl scurteze la patru. Femeia a afirmat că este mai ușor de reținut un cod de patru cifre decât unul de șase.

Cardul dispune de o măsură de protecție suplimentară pentru plățile online
Cardul dispune de o măsură de protecție suplimentară pentru plățile online

Cum poți ghici PIN-ul cuiva și care sunt cele mai sigure coduri PIN

Combinația de patru cifre pe care utilizatorii o au la dispoziție este situată între intervalul 0000-9999, așadar, există 10.000 de alăturări de numere posibile. Teoretic, pentru a ghici numărul PIN al cuiva este nevoie de 9999 de încercări. Totuși, șansele scad drastic atunci când vorbim despre sistemele care protejează confidențialitatea utilizatorilor. Acesta blochează contul după introducerea greșită a trei combinații de cifre. Astfel, rămân doar 3.333 de variante de încercare pentru a ghici codul PIN al cuiva.

Pe de altă parte, plățile online, tot mai frecvente în ultimii ani, necesită și alte măsuri de protecție pentru utilizatori. Acestea au nevoie și de codul CVC (Card Verification Code) sau CVV (Card Verification Value), aflat pe spatele cardurilor bancare. El este format din trei cifre și reprezintă un cod de securitate suplimentar. Codurile CVC sau CVV sunt utile mai cu seamă atunci când codul PIN poate fi ușor de ghicit. Printre cele mai facile coduri PIN de „spart” sunt 1234, 1111 sau 0000. Pe de altă parte, dacă vrei să elimini posibilitatea de a te trezi cu contul „hackerit” încearcă acele combinații de cifre mai puțin populare precum 8068, 8093, 9629, 6835 și 7637.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...