De ce ar trebui să te duci vara asta la Lacul Ursu Sovata

Daria Petrescu 15.08.2020, 20:05
De ce ar trebui să te duci vara asta la Lacul Ursu Sovata

Lacul Ursu Sovata se află în extremitatea estică a județului Mureș , Depresiunea Praid-Sovata, la poalele sud-vestice ale Munților Gurghiului. În zonă se află o grupă muntoasă a Carpaților Moldo-Transilvani ce aparțin lanțului carpatic al Orientalilor.  Lacul Ursu este poziționat pe teritoriul administrativ al orașului Sovata. Este locul perfect pentru a vă petrece vacanța de vară. Anul acesta, începând cu 19 iunie, a fost redeschisă zona extrem de apreciată de turiști. Iată de ce ar trebui să te duci vara asta la Lacul Ursu Sovata.

De ce ar trebui să te duci vara asta la Lacul Ursu Sovata

Lacul Ursu din Sovata s-a deschis accesului public pe 19 iunie, cu bilete care costă 30 de lei pentru adulţi.

Pe 19 iunie, vara începe la Sovata, odată cu deschiderea pentru scaldă a Lacului Ursu, ca şi hotelurile Ensana din România. Decizia vine  după perioada de suspendare cauzată de pandemia de COVID-19. Astfel că, se dă liber la îmbăiere în Marea Moartă a României.

Lacul Ursu din Sovata s-a deschis accesului public pe 19 iunie
Lacul Ursu din Sovata s-a deschis accesului public pe 19 iunie

Lacul Ursu este cel mai mare lac sărat helioterm de pe continent şi şi-a primit numele datorită formei sale de piele întinsă de urs. Apa sa este o adevarată sursă de sănătate.

Sovata este una dintre staţiunile preferate ale românilor

Fenomenul de heliotermie a apărut grație scurgerii continue în lac a unui pârâu și a precipitațiilor. Au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, și astfel, asigurând încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime.

Efectele terapeutice ale apei și namolului din lac sunt binecunoscute, acestea fiind esența tratamentelor în cazul unor afecțiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii.

Iar Lacul Ursu era deja principalul punct de atracţie pentru turiştii fideli, dar acum ar putea fi căutat şi de străini. Asta după ce Academia Recordurilor Mondiale a recunoscut că este cel mai mare lac heliotermal din lume.

Cu toate acestea, scăldatul în lac ar trebui să respecte anumite reguli. Copiii nu au voie şedinţe mai lungi de 15 minute, iar adulţii de jumătate de oră. Chiar şi aşa, turiştii spun că experienţa este unică.

Despre Lacul Ursu Sovata

Povestea lacului este şi ea una specială, pe care localnicii o spun oricui este interesat să asculte. În zonă ar fi fost o mină de sare veche de mii de ani. Aceasta s-ar fi surpat sub greutatea apei de ploaie şi aşa s-a născut lacul care, în mod uimitor, există şi astăzi.

Lacul se află la 502 metri altitudine şi are o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi. În anumite zone, apa are o adâncime de 18 metri şi are o salinitate de 250 de grame pe litru.

„Lacul Ursu are 144 de ani, deja si asta este un record, ca fiind un lac de apa sarata, in general lacurile sarate dupa 80 de ani se pierd”, a spus Fulop Laszlo, primar, potrivit observatornews.ro

Urmăriți Impact.ro și pe