De ce apar ridurile pe față, explicația științifică: s-ar putea să nu aibă legătură cu vârsta, neapărat

Gabriel Peneș, Anca Lupescu 27.02.2023, 17:09
De ce apar ridurile pe față, explicația științifică: s-ar putea să nu aibă legătură cu vârsta, neapărat

Apariția ridurilor pe fața oamenilor este unul dintre semnele vizibile ale înaintării în vârstă. Se știe deja că printre motivele producerii acestui proces se găsesc explicații genetice, expunerea la razele Soarelui și chiar modul în care dormim. Un studiu recent a căutat să afle de ce se întâmplă, totuși, acest lucru și dacă nu cumva există un alt motiv decât cele cunoscute deja, ce s-ar putea să nu aibă legătură cu vârsta.

De ce apar ridurile pe față, explicația științifică

Ne uităm în oglindă și parcă nu ne vine să credem când vedem primele riduri. Știm, vârsta începe să-și spună cuvântul, pielea își pierde elasticitatea, iar cutele acelea devin tot mai multe și mai pronunțate. Pot fi luate drept semn de înțelepciune, dar majoritatea oamenilor ar prefera să nu le aibă vreodată. Dar dacă apariția ridurilor nu ar avea neapărat legătură cu vârsta, ci cu microbii de pe pielea noastră?

Noi cercetări, care încă nu au fost conformate de alte studii, au investigat exact acest lucru și au încercat să descopere dacă microbiomul pielii – toate bacteriile, ciupercile, virusurile etc. care se află pe pielea noastră – este implicat în procesul de îmbătrânire.

„Am fost interesați să examinăm în ce măsură microbiomul pielii diferă în îmbătrânirea pielii, pentru că am descoperit anterior că este manifestarea factorilor genetici și de mediu, inclusiv stilul de viață, etnia, reședința geografică, expunerea la soare, caracteristicile pielii, obiceiurile de igienă, sănătatea generală și vârsta”, a declarat autoarea studiului Julia Oh, de la Laboratorul Jackson din Connecticut, pentru New Scientist.

Pentru a afla, Oh și colegii au tamponat obrajii a 51 de femei, toate fiind albe și locuind în Paris. Aproximativ jumătate aveau vârsta cuprinsă între 20 și 26 de ani, în timp ce restul aveau între 54 și 60 de ani. Folosind o tehnică numită „pușca metagenomică”, au reușit să identifice diferitele specii bacteriene prezente pe pielea fiecărei persoane.

De ce apar ridurile pe față, explicația științifică: s-ar putea să nu aibă legătură cu vârsta, neapărat
Apariția ridurilor ar putea să nu aibă legătură cu vârsta, ci cu microbii ce se găsesc pe suprafața pielii umane

S-ar putea să nu aibă legătură cu vârsta, neapărat

Echipa a analizat, de asemenea, câțiva parametri ai îmbătrânirii pielii, inclusiv calitatea și cantitatea de colagen, despre care se știe că scad odată cu vârsta.

„Am găsit structuri de microbiom facial semnificativ diferite la adulții mai tineri și mai în vârstă”, scriu autorii în lucrarea lor. „Mai important, am descoperit că o mare parte din această diferență poate fi atribuită variației parametrilor biofizici, în special colagenul.”

După cum era de așteptat, cercetătorii au identificat pierderea de colagen la participanții mai în vârstă. La toți indivizii studiați, trei specii de bacterii au fost cele mai proeminente: Cutibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis și Corynebacterium kroppenstedtii. Prima a fost mai abundentă în grupul mai tânăr din studiu, în timp ce ultimele două au fost găsite mai frecvent în cel mai în vârstă.

Prin urmare, autorii sugerează o asociere între aceste specii și o scădere a nivelului de colagen pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, direcția corelației nu este încă cunoscută: bacteriile provoacă o pierdere de colagen sau, dimpotrivă, pierderea de colagen modifică microbiomul pielii.

Interesant este că echipa a descoperit că persoanele în vârstă aveau un număr mai mare de bacterii cu gene de rezistență la antimicrobiene. Încă nu este clar dacă acest lucru are sau nu vreun efect asupra îmbătrânirii pielii, dar este posibil.

„Pe măsură ce înaintăm în vârstă, am fost expuși cumulativ la multe antibiotice, iar microbii pot dobândi gene de rezistență la antibiotice din mediu și unul de altul, iar acestea pot fi menținute în pool-ul de gene cumulativ al microbilor pielii noastre”, a spus Oh. „Cu siguranță, utilizarea antibioticelor poate schimba caracteristicile microbiomului, care, la rândul lor, pot avea efecte de barieră imunitară și a pielii.”

Ar putea trece mult timp până când să vedem aceste constatări influențând tratamentele anti-îmbătrânire: sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a confirma asocierea și pentru a aborda deficiențele acestui mic studiu. Următorul pas, conform lui Oh, este încercarea de identificare exactă a modului în care aceste bacterii ar putea influența producția de colagen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....