De ce ai mâinile și picioarele reci, de fapt: explicațiile posibile, soluțiile potențiale

Gabriel Peneș 05.12.2022, 10:20
De ce ai mâinile și picioarele reci, de fapt: explicațiile posibile, soluțiile potențiale

Să ai mâinile și picioarele reci nu este, în sine, o problemă prea mare. Mulți am trăit această senzație, mai ales în zilele friguroase de iarnă. Totuși, situația poate deveni serioasă, dacă acest lucru se întâmplă frecvent ori durează prea mult, lucru ce poate fi un indiciu al unor probleme de sănătate. Oricum în acest caz, trebuie să luați anumite măsuri de precauție, astfel încât fluxul de sânge spre extremitățile corpului să fie asigurat în condiții optime.

De ce ai mâinile și picioarele reci, de fapt

Pentru corpul nostru, sângele este un rezervor fantastic de căldură. Prin fluxul sanguin către piele, căldura este transferată către exterior, asigurând răcirea organismului, lucru benefic în zilele de vară caniculare.

Pe de altă parte, când ne simțim mâinile și picioarele reci, vasele de sânge subcutanate se micșorează și aduc mai puțin sânge către acele extremități ale corpului. E un proces normal ce arată că organismul își face treaba: asigură o temperatură internă normală și protejează organele interne.

În mod obișnuit, senzația de mâini și picioare reci este doar temporară. Dar, în alte cazuri, senzația persistă chiar dacă trupul este, în rest, cald., ceea ce poate si un simptom că altceva se întâmplă. Și nu în bine. Una dintre cauze poate fi așa0numitul „sindrom Raynaud”, scrie iflasicence.com.

Acesta e o afecțiune care afectează degetele de la mâini și picioare prin apariția senzației de amorțeală și frig, atunci când temperaturile sunt scăzute sau din cauza stresului. Persoanele cu acest simptom sunt, de obicei, foarte palide și au degetele de la mâini și picioare foarte reci. Sunt cazuri în care nu este foarte clar de ce unele persoane prezintă acest simptom.

Explicațiile posibile, soluțiile potențiale

În alte situații, senzația poate fi rezultatul unor probleme de sănătate mult mai serioase, precum deficiența imunitară sau valori ridicate ale tensiunii arteriale. Dar există și alte posibile motive pentru mâinile și picioarele reci.

De exemplu, persoanele cu diabet ce nu e ținut sub control riscă să facă depozite de grăsime în intriorul vaselor de sânge, lucru ce afectează fluxul sanguin. Traumele, rănile, eventuale operații mai vechi pot, de asemenea, diminua aportul de sânge în zona extremităților corpului.

Alte posibile cauze pot fi anemia, dar și fumatul. În ambele situații, acestea micșorează îngustează vasele de sânge și reduc aportul acestora din „lichidul vieții” către zonele corpului ce sunt, astfel, văduvite de căldura optimă necesară.

Deși, în mod normal, senzația de mâini și picioare reci nu este o problemă, țineți minte că asta se produce din cauza fluxului sanguin scăzut către acele extremități. În timp, acest lucru poate duce la fragilitatea unghiilor, crăparea și decolorarea pielii și senzația de furnicături ori amorțeală în zonele afectate. În plus, afluxul redus de sânge, mai ales dacă mâinile și picioarele sunt deja afectate de frig împiedică recuperarea acestora și se poate ajunge chiar la situații dramatice, când sunt afectați nervii și e nevoie inclusiv de amputarea membrelor afectate.

Prin urmare, dacă senzația de mâini și picioare reci persistă, este bine să vă adresați unui medic. Preventiv, însă, puteți apela la câteva „trucuri” ce vă pot feri de problema răcirii membrelor:

  • Purtați șosete groase în picioare, încălzirea acestora asigurând și un somn mai bun, după cum au arătat studiile;
  • Purtați mănuși care să vă protejeze corespunzător de temperaturile scăzute;
  • Spălați-vă pe mâini doar cu apă caldă și uscați-le imediat după aceea;
  • Stați departe de zonele cu aer condiționat din încăperi și, pe cât posibil, încercați să vă poziționați undeva unde să puteți fi încălziți de razele Soarelui;
  • Evitați schimbările bruște de temperatură și îmbrăcați-vă cu mai multe rânduri de haine pentru a vă menține constantă temperatura corpului

Pe termen lung, îmbunătățirea circulației sângelui este cheia rezolvării unei asemenea probleme. Acest lucru poate fi obținut și prin exerciții fizice zilnice, dar și mișcarea periodică chiar și în jurul biroului, exerciții de stretching ale palmelor și picioarelor, precum și o dietă corespunzătoare. În acest fel, chiar dacă veți avea vreo senzație de frig o scurtă perioadă, temperatura corpului vă va reveni la normal după puțin timp.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....