De ce a refuzat David Popovici propunerea lui Ion Țiriac de a se muta în SUA: „Am stat să mă gândesc ce înseamnă asta”

Gabriel Peneș 25.08.2022, 12:23
De ce a refuzat David Popovici propunerea lui Ion Țiriac de a se muta în SUA: „Am stat să mă gândesc ce înseamnă asta”

De ce a refuzat David Popovici propunerea lui Ion Țiriac de a se muta în SUA. Dublul campion mondial și european la natație a intrat în vizorul marilor universități americane ce l-au tentat cu oferte generoase pentru școală și pregătire. Inclusiv Ion Țiriac a vrut să-i faciliteze înotătorului de 17 ani mutarea peste Atlantic. Dar David Popovici a rezistat tentațiilor și a decis să rămână în România. El a explicat care au fost motivele acestei hotărâri.

De ce a refuzat David Popovici propunerea lui Ion Țiriac de a se muta în SUA

De ce a refuzat David Popovici propunerea lui Ion Țiriac de a se muta în SUA. Înotătorul de 17 ani a fost „curtat” intens de mari universități americane, chiar și înainte, dar și după Jocurile Olimpice 2020 de la Tokio, de anul trecut. Ele îi ofereau condiții generoase de pregătire școlară și sportivă.

Inclusiv Ion Țiriac a vrut să-l trimită pe David Popovici în SUA, considerând că acolo acesta se poate dezvolta și mai mult. Planul omului de afaceri a picat în cele din urmă, după ce a purtat o discuție cu conducătorii Federației de Natație din România.

„Lui David Popovici nu pot să îi recomand nimic! Mi-am permis să îi dau telefon doamnei președinte (n.r.- Camelia Potec, președintele Federației de Natație), care mi-a spus: „Băi, Țiriac, n-ai cum să-l pui să se ducă în SUA să se antreneze.

Pentru că mai are doi ani de liceu, ăia au alt calendar, februarie, martie, aprilie. Iar calendarul nostru, cu campionate europene, mondiale, e la trei luni după. Și putem și noi!””, a spus Ion Țiriac, în urmă cu ceva timp, pentru TVR.

„Am stat să mă gândesc ce înseamnă asta”

David Popovici a refuzat toate ofertele primite și a decis să rămână în România. Elementul esențial a fost acela că nu a dorit să se despartă de antrenorul său, Adrian Rădulescu (32 de ani), care-l pregătește încă de la vârsta de 9 ani.

„Înainte să merg la Jocurile Olimpice aveam ideea asta să plec în State să studiez şi să înot acolo. După ce au început să apară ofertele, zeci de oferte, de la cele mai prestigioase universităţi din SUA şi din Europa – chiar aveam de ales, mă duc cu bursă totală, ei mă vor -, am stat să mă gândesc ce înseamnă asta. Ar însemna să mă despart de antrenorul meu, să mă duc să mă antrenez cu altul, şi să mă despart de echipa mea.

Antrenorul e singurul care mă ajută şi cu care clădim. Mi-am dat seama că e mult prea important, într-un sport atât de individual cum e înotul, relaţia şi chimia pe care o ai cu antrenorii sunt esenţiale. Nu se poate fără. Indiferent cât de premiaţi şi de cunoscuţi ar fi fost antrenorii în State la Harvard, Princeton, UCLA, USC, nu ar fi fost cum e antrenorul meu.

Nu am cum să las baltă faptul că am crescut împreună. Pur şi simplu, existăm împreună şi ştim să colaborăm. E o variantă să mergem şi împreună afară”, a mărturisit David Popovici în podcastul Fair Play.

 

„Acolo sunt multe oportunități pe care le pierzi”

Campionul român a explicat și că sistemul practicat în SUA de NCAA (Asociația Atletică a Colegiilor Americane) are și avantaje, dar și destule dezavantaje.

„Dar au fost mai mulţi factori în decizia mea de a rămâne în ţară. Unul dintre ei, şi asta anulează ideea de a-l aduce pe antrenorul meu sau pe toată echipa – ipotetic vorbind, când te duci în SUA, concurezi în sistemul NCAA, concurezi pentru universitatea ta.

Din câte am auzit, de la alţii dinaintea mea, se pune mult accent pe concuratul în NCAA, şi nu mai ai timp de Mondiale, Europene. Se pune accent pe şcoală şi NCAA, orice altceva „hai să nu!”. Nu ai voie să primeşti sponsorizări, să ai anumite contracte, cât timp eşti în NCAA. Şi sunt multe oportunităţi pe care le pierzi, pentru că ai ales să reprezinţi o facultate”, a adăugat Popovici, în aceeași emisiune.

De ce a refuzat David Popovici propunerea lui Ion Țiriac de a se muta în SUA: „Am stat să mă gândesc ce înseamnă asta”
David Popovici se află în Peru, unde va participa, săptămâna viitoare, la Campionatele Mondiale pentru juniori

„Nu apuci să îţi îndeplineşti visul”

David Popovici e convins că dacă ar fi intrat în sistemul american de pregătire nu și-ar fi putut împlini visul de a fi cel mai bun din lume la înot.

„Sigur, înseamnă mult pentru tine şi e un lucru bun pentru tine, că ieşi cu o diplomă foarte tare de acolo, şi înveţi multe lucruri, dar nu apuci să îţi îndeplineşti visul, şi vorbesc în numele meu, de a deveni cel mai bun din lume la înot.

Americanii sunt foarte buni la înot, probabil cea mai puternică ţară, dar e altceva să creşti acolo, să ştii ce te aşteaptă, să ştii că urmează NCAA. Nu au mai existat americani de vârsta mea la fel de buni sau care să se apropie. A mai exista un rus, un chinez, un sud-corean… În SUA ajungi să fii bun d-abia după ce treci de facultate. Sunt două lumi diferite”, a adăugat David Popovici, conform sursei citate.

David Popovici se află în Peru, la ora actuală, unde va participa la Campionatul Mondial pentru juniori, ce are loc între 30 august – 4 septembrie, în Lima. El va lua startul în patru probe, două de ștafetă, plus cele două probe preferate, 100 și 200 metri liber. Va fi ultimul concurs la care Popovici va fi prezent la această categorie de vârstă, el urmând să împlinească 18 ani, pe 15 septembrie.

Andreea Vasile, protagonista comediei Ramon, face dezvăluiri
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....