De ce a fost eliberat, de fapt, bărbatul care a incendiat-o pe tânăra din Mehedinți. Amănunte mai puțin știute despre procedură

Andrei Cezar 16.06.2020, 10:35

Ion Turnagiu, bărbatul de 45 de ani care a incendiat o fată de 17 ani din Mehedinți a fost eliberat condiționat anul trecut. Potrivit Codului Penal, un condamnat la închisoare pe viață poate cere eliberarea condiționată după ce a executat 20 de ani de detenție, timp în care trebuie să fie disciplinat și să facă dovada faptului că a muncit în spatele gratiilor. Deși fusese încarcerat în 1993, individul s-a preocupat de comportamentul său abia începând cu anul 2014, se arată în motivarea eliberării sale.

De ce a fost eliberat bărbatul care a incendiat-o pe adolescenta din Mehedinți

Ion Turnagiu a fost condamnat în 1993 pentru cinci crime, printre victime aflându-se și o femeie însărcinată, potrivit Mediafax.

Anul trecut el a fost eliberat condiționat pentru bună purtare, iar în motivarea eliberării se arată că pe toată perioada detenției individul fusese sancționat disciplinar de 7 ori și recompensat de 24 de ori. De asemenea, se mai precizează că a participat la programe și activități de reintegrare socială.

”Încep să strângă credite. Este sistemul acesta mecanic de strângere a creditelor: ai fost la clubul de lectură, ai primit 5 credite, ai participat la slujba religioasă, ai primit 10, ai fost la un curs, ai primit 20”, a explicat pentru Mediafax, Sorin Dumitrașcu, liderul Federației Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor.

De ce a fost eliberat, de fapt, bărbatul care a incendiat-o pe tânăra din Mehedinți. Amănunte mai puțin știute despre procedură
De ce a fost eliberat, de fapt, bărbatul care a incendiat-o pe tânăra din Mehedinți. Amănunte mai puțin știute despre procedură

Criteriile pentru eliberare condiționată în cazul detențiunii pe viață

În cazul condamnării la pedeapsa cu închisoarea pe viață, unui condamnat i se poate dispune eliberarea condiționată dacă:

  • cel condamnat a executat efectiv 20 de ani de detențiune;
  • condamnatul a dat dovadă de bună conduită pe durata executării pedepsei;
  • cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
  • instanța apreciază că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

Având în vedere aceste aspecte, Ion Turnagiu a depus o cerere de eliberare condiționată în anul 2014, după ce ispășise 20 de ani de detenție.

Potrivit ziarului Libertatea, bărbatul a avut 20 de încercări de eliberare condiționată, până când un judecător i-a aprobat cererea.

În luna mai 2019, individul a fost eliberat, iar de la data eliberării urma să fie supravegheat timp de 10 ani. După această perioadă s-ar fi considderat că și-a ispășit pedeapsa, în cazul în care nu ar fi comis nicio altă infracțiune în tot acest timp.

Urmăriți Impact.ro și pe