De ce a devenit Argentina destinația preferată a rusoaicelor. Ce avantaje primesc femeile însărcinate

Mihnea Tălău 04.01.2023, 19:32
De ce a devenit Argentina destinația preferată a rusoaicelor. Ce avantaje primesc femeile însărcinate

Argentina se confruntă cu un boom al turismului de naștere, pe măsură ce rușii se folosesc de rarele călătorii fără viză. Este vorba despre o practica de a călători într-o altă țară cu scopul de a naște și de a obține cetățenia pentru copil.

Turism natal în America de Sud

Deși conceptul de turism natal nu este nou, izolarea Moscovei de Occident ca urmare a războiului a făcut ca Argentina, unde rușii nu au nevoie de viză, să devină destinația preferată de familiile care doresc să le ofere copiilor lor privilegiile unei a doua cetățenii. Convocarea de către Vladimir Putin a sute de mii de rezerviști militari s-ar putea să fi contribuit la această tendință, scrie The Guardian.

Georgy Polin, șeful departamentului consular al Ambasadei Rusiei în Argentina, a estimat că între 2.000 și 2.500 de ruși s-au mutat în Argentina în 2022, mulți dintre aceștia, a spus el, fiind femei ruse care plănuiau să nască în țară.

„În anul 2023, acest număr poate crește la 10.000”, a spus Polin.

Cherepovitskaya și soțul ei, care au părăsit amândoi Rusia la scurt timp după ce a început războiul din Ucraina.

„Am aflat că sunt însărcinată la scurt timp după ce a început războiul din Ucraina. Când am văzut că granițele au început să se închidă rapid în jurul nostru, am știut că trebuie să găsim un loc în care să putem călători cu ușurință. Un pașaport argentinian va deschide multe uși pentru copilul meu”, și-a amintit Cherepovitskaya.

Proces simplificat și pentru părinți în obținerea cetățeniei

Cei doi soți intenționează acum să rămână în Buenos Aires și să solicite cetățenia argentiniană pentru ei înșiși, un proces care este simplificat pentru că acum sunt părinții unui copil argentinian.

Cum afecteaza poluarea dezvoltarea bebelusilor inainte de nastere

„Buenos Aires este la mare căutare în acest moment; este singura destinație cu care lucrăm în prezent”, a declarat Eva Pekurova, care conduce o agenție care organizează documente de călătorie, cazare și spitalizare pentru rusoaicele însărcinate care nasc în străinătate.

Rușii nu au nevoie de viză pentru a vizita Argentina, iar Pekurova a declarat că prelungirea șederii standard de 90 de zile emisă de țară, precum și solicitarea unui permis de ședere au fost, de asemenea, destul de simple.

Unul dintre principalele avantaje ale unui pașaport argentinian, a spus Pekurova, este că cetățenii săi pot face călătorii pe termen scurt în 171 de țări fără viză, inclusiv în UE, Marea Britanie și Japonia, în timp ce obținerea unei vize americane pe termen lung „nu este foarte dificilă”.

Chiar și înainte de război, rușii puteau merge fără viză în doar aproximativ 80 de țări.

De ce Buenos Aires?

La fel ca multe alte firme din această industrie, compania lui Pekurov a oferit anterior excursii similare în Miami, Florida – cândva un punct de atracție pentru turismul natal.

Dar modelul ei de afaceri s-a șubrezit atunci când Covid-19 a lovit, iar SUA și-a închis granița pentru ruși. Războiul din Ucraina a complicat și mai mult călătoriile rușilor în SUA. „Înainte de pandemie, Miami era locul unde trebuia să mergi”, a spus Pekurova. „Dar acum este Argentina”.

Pekurova însăși a născut anul trecut în Buenos Aires, iar experiența ei „pozitivă” i-a întărit și mai mult dorința de a oferi călătorii în această țară.

„Toată lumea caută opțiuni de ieșire cu situația actuală din Rusia. Acordându-i copilului meu un pașaport argentinian, îi ofer libertate.”

Pe lângă privilegiile unui pașaport argentinian, ea a spus că clienții ruși au ales Buenos Aires pentru calitatea ridicată a serviciilor medicale, atât private, cât și publice.

Părinții străini ai unui copil născut în Argentina au, de asemenea, o cale relativ ușoară de obținere a cetățeniei argentiniene, care poate fi aranjată în mai puțin de doi ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...