De ce a cerut mită 760 000 de euro directorul Unifarm în plină pandemie

Andrei Cezar 23.06.2020, 17:56

Acuzații grave ale procurorilor DNA aduse directorului general al Unifarm. Adrian Ionel ar fi cerut mită de 760.000 de euro, în plină pandemie, pentru atribuirea unui contract de achiziție ce vizează echipamente de protecție împotriva infectării cu COVID-19. Acesta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Directorul Unifarm a cerut mită 760.000 de euro în plină pandemie

Marți, procurorii DNA l-au pus sub acuzare pe directorul Unifarm, Adrian Ionel, pentru mai multe infracțiuni de corupție: luare de mita, abuz in serviciu cu obatinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenta, instigare la fals intelectual si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane.

Potrivit anchetatorilor, Adrian Ionel în calitate de director general al CN Unifarm SA, ar fi pretins suma de 760.000 de lei unei persoane, pentru atribuirea unui contract de achiziție cu echipamente de protecție împotriva noului coronavirus.

„În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Anchetatorii susțin că respectivul contract a fost încheiat în luna martie 2020, iar din cele 3 milioane de măști, un milion ar fi fost ”măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract”. Mai exact, în loc de măști chirurgicale, așa cum era trecut în contract, au fost livrate alte tipuri de echipamente medicale de protecție neconforme.

De ce a cerut mită 760 000 de euro directorul Unifarm în plină pandemie
De ce a cerut mită 760 000 de euro directorul Unifarm în plină pandemie

Negocierile pentru atribuirea contractului s-au purtat la restaurant

În ordonanța de începere a acțiunii penale, procurorii susțin că Adrian Ionel, prin funcția pe care o ocupa, a determinat un angajat al CN Unifarm SA să ateste pe documentele contractului că negocierea s-a purtat cu reprezentantul legal al firmei, în realitate discuțiile având loc între directorul Unifarm și intermendiar, într-un restaurant.

Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție“, mai arată procurorii.

Anchetatorii arată că pentru acest ”serviciu”, persoana intermediară ar fi pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru el și angajații Unifarm 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm.

Din acești bani, directorul Unifarm, Adrian Ionel ar fi trebuit să preimească 760.000 de euro, așa cum a fost stabilit cu intermediarul.

”Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit , inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A a decis rezilierea unilaterală a contractului.”, se mai arată în comunicatul DNA.

Prejudiciul total care s-ar fi produs în patrimoniul Unifarm era în valoare de 2.380.000 de lei, bani care reprezentau valoarea celor un milion de măști de protecție neconforme.

De altfel, procurorii DNA mai arată că Adrian Ionel ar fi obținut funcția de director general al CN Unifarm SA ilegal. Acesta ar fi votat, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei, în ședința din 6 iunie 2016, numirea sa ca director general.

Adrian Ionel ocupă postul de director general al CN Unifarm SA din data de 6 iunie 2016.