De câte ori pe zi se ia tensiunea? Măsurarea tensiunii arteriale face parte din orice control medical de rutină și reprezintă unul dintre primii pași pe care o persoană trebuie să-i urmeze pentru a afla care este starea sa generală de sănătate. În anumite situații, deplasarea frecventă la medicul de familie pentru verificarea tensiunii arteriale poate fi dificil de îndeplinit, fapt pentru care este important de știut când și cum se măsoară corect tensiunea.
Oamenii foloseau înainte un stetoscop, o manșetă și o pompiță pentru a-și măsura tensiunea arterială, însă acum aparatele digitale cu senzori și display au înlocuit aparatele vechi. Măsurarea tensiunii arteriale este extrem de importantă și necesară, deoarece reflectă presiunea cu care se confruntă inima ta zilic. Iar dacă poți face asta din confortul casei tale, cu atât mai bine.
Totuși, pentru o citire corectă, trebuie să ai în vedere anumite aspecte, despre care vom vorbi mai detaliat în rândurile de mai jos. Înainte de acest lucru, merită precizat însă că valorile presiunii arteriale pot fi afectate serios de medicamentele administrate și nu numai. Schimbările bruște de temperatură, consumul de cafea, stresul, teama, greutatea corporală, efortul fizic intens sau momentul zilei în care sunt efectuate măsurătorile sunt toți factori care influențează valorile tensiunii arteriale.
Tensiunea arterială reprezintă presiunea pe care o exercită sângele asupra pereților arterelor atunci când inima bate (tensiune arterială sistolică) și atunci când inima se odihnește (tensiune arterială diastolică). Tensiunea arterială (TA) crescută sau hipertensiunea arterială sistemică înseamnă creșterea presiunii în arterele sistemice și este unul dintre principalii factori de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral.
Tensiunea arterială nu trebuie măsurată excesiv, pentru că variaţia valorilor sale riscă să devină prin ea însăşi un element de stres suplimentar. Prin urmare, nu se recomandă măsurarea tensiunii arteriale de 7-8 ori pe zi, ci de maximum două ori. În plus, măsurarea frecventă a tensiunii este necesară doar la începutul tratamentului, până ce se stabilizează valorile tensionale.
„Măsurarea TA (tensiunii arteriale)este o practică obişnuită şi un control de rutină. Prin măsurare se poate şti dacă tensiunea este ţinută sub control, astfel putându-se preveni apariţia unor boli mai grave la pacienţii cu hipertensiune. Controlul TA poate fi efectuat atât de medic, cât şi de pacient, prin automăsurătoare.
Automăsurătoarea TA la domiciliu trebuie încurajată cu scopul de a furniza mai multe informaţii despre efectul hipotensor al tratamentului, de a îmbunătăţi complianţa pacientului la schemele terapeutice, de a cunoaşte influenţa mediului asupra TA din ambulator.
De obicei, valorile TA la domiciliu sunt mai mici decât cele măsurate la cabinet. (…) Măsurarea TA trebuie efectuată mai des la debutul bolii, până la stabilizarea valorilor TA, sub tratamentul medicamentos recomandat de medic“, explică conf. dr. Florin Mitu, potrivit ziaruldeiasi.ro.
După cum aminteam și mai sus, măsurarea tensiunii arteriale este influențată de mai mulți factori (stres, fumat, temperaturi reci, exerciții fizice, un stomac prea plin, consumul de cofeină, etc.).
Iată zece reguli generale care te ajută să efectuezi corect măsurătoarea: