De când se aplică majorarea alocațiilor pentru copii. Anunțul făcut de ministrul Marius Budăi

Beatrice Dumitru 07.12.2022, 09:38
De când se aplică majorarea alocațiilor pentru copii. Anunțul făcut de ministrul Marius Budăi

Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației, iar la ultima şedinţă a Coaliţiei s-a stabilit că majorarea se va raporta la inflaţia din 2021, nu la cea actuală, aşa cum s-a procedat în cazul pensiilor. Ministrul Muncii a precizat cu cât se vor majora alocațiile și de când se va aplica acestă creștere.

Când se vor majora alocațiile copiilor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că susține creșterea finanțării educației precum și creșterea alocațiilor pentru copii, cel puțin pentru a compensa inflația. De asemenea, aceasta este de părere că școlile și grădinițele trebuie finanțate și statul să investească mai mult, iar copiii sa aibă acces la educație.

În acest context, ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat că alocaţiile copiilor vor fi indexate de la 1 ianuarie 2023 cu rata inflaţiei înregistrată în cursul anului anterior, aşa cum prevede legea, iar în această situație, majorarea va fi de aproximativ 12 lei.

De când se aplică majorarea alocațiilor pentru copii. Anunțul făcut de ministrul Marius Budăi

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, care în prezent primesc de la stat o alocație în valoare de 243 de lei, vor primi lunar 255 de lei. Alocația pentru copiii de până la 2 ani va fi majorată cu 30 de lei, de la 600 la 630 de lei. Alocația pentru copiii de până la 2 ani a fost majorată la 600 de lei începând cu luna ianuarie 2022.

Alocaţiile vor creşte cu rata inflaţiei calculată… cu aia care scrie în lege şi pe care o cunoaştem. (…) Este ceea ce facem acum şi, până la urmă, eu nu cred că există vreo familie în România sau nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor”, a declarat ministrul Muncii, la România TV.

De la 1 ianuarie 2023 va crește și punctul de pensie

Referitor la familiile care trăiesc exclusiv din alocaţiile copiilor, Marius Budăi a susţinut că adulţii din acestea trebuie „orientaţi către muncă”. Potrivit legislației în vigoare, majorarea alocațiilor copiilor este obligatorie și se face cu un procent calculat pe baza inflației.

În septembrie 2022, alocația de stat pentru copii a fost încasată de 3.521.936 de persoane, arată datele Ministerului Muncii.

Coaliția de guvernare a mai decis și creşterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu 1 ianuarie 2023, iar acesta va avea valoarea de 1.784 de lei. „PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...