De când începe să ningă în sudul țării. România, împărțită între urgia albă și valul de aer tropical

Beatrice Dumitru 19.01.2023, 12:37
De când începe să ningă în sudul țării. România, împărțită între urgia albă și valul de aer tropical

Ziua de 18 ianuarie a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor meteo din România și a fost doborât recordul național, cu 22,4 grade Celsius la Turnu Măgurele, temperaturi anormale pentru jumătatea iernii. Dar vremea se schimbă radical , iar meteorologii au anunțat când va ninge în sudul țării.

Când va veni zăpada în România

România este împărțită în această perioadă între viscol și temperaturi de vară, total neobișnuite pentru această perioadă în sudul țării, termometrele indicând chiar și 21 de grade Celsius. De exemplu, la Turnu Măgurele, pe 18 ianuarie, s-au înregistrat 22,4 grade Celsius, recordul absolut al lunii ianuarie, față de 7 ianuarie 2001 când, la Oravița, au fost 21,2 grade Celsius.

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus cum va fi vremea în perioada următoare. Astfel, cel puțin până la finalul lunii ianuarie, când temperaturile vor fi cu 15 grade mai mari decât normalul acestei perioade, există o probabilitate redusă ca în zonele joase de relief, în sud, să fie un strat consistent de zăpadă. Și dacă în sud vremea a fost caldă, la munte a fost viscol, iar meteorologul a explicat acest fenomen.

De când începe să ningă în sudul țării. România, împărțită între urgia albă și valul de aer tropical
Zăpada va lipsi în sudul țării în luna ianuarie.

„Există un contrast termic semnificativ și tocmai acest contrast determină intensificările de vânt foarte mari înregistrate în ultimele 24 de ore, acolo unde a existat o avertizare meteorologică de cod roșu pentru valori ale vitezei vântului de peste 120-140 km/h și care s-au și consemnat. În continuare vor fi valori de peste 100-110 km/h la altitudini mai mari de 1.800 de metri în Carpații Meridionali”, a explicat Elena Mateescu.

Avertizări nowcasting Cod galben de vânt

În restul zonelor din Meridionali, la altitudini mai mari de 1.500 de metri, vor fi, de asemenea, viteze ale vântului de 80-90 km/h, unde va fi viscol, pentru că stratul de zăpadă este unul consistent. În plus vor fi consemnate și precipitații mixte.

Avem un ianuarie cu un debut cu fenomene meteorologice extreme specifice sezonului de iarnă în zona montană și temperaturi foarte ridicate în zonele mai joase, care nu fac decât să determine un avans fenologic semnificativ pentru agricultură“, a mai spus Elena Mateescu, la Amtena 3.

Pe 19 ianuarie, ANM a emis avertizare nowcasting Cod galben de vânt în județul Suceava, cu intensificări care vor depăși la rafală 90…100 km/h, dar și în zona de munte a județului Arad.

De asemenea, alte două județe se mai află sub avertizare nowcasting Cod galben de vânt: Sibiu și Bistrița-Năsăud, zona de munte de peste 1800 m, unde intensificările vântului vor depăși la rafală 90…100 km/h, viscolind zăpada.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...