Data limită până la care românii îşi pot recupera zilele de concediu neefectuate în 2021. Ce scrie în lege

Ana Anitoiu 05.12.2021, 09:36
Data limită până la care românii îşi pot recupera zilele de concediu neefectuate în 2021. Ce scrie în lege

Data limită până la care românii îşi pot recupera zilele de concediu neefectuate în 2021 poate fi calculată conform prevederilor din Codul muncii. Angajații care nu și-au luat toate liberele la care ar fi avut dreptul pe parcursul acestui an pot sta liniștiți, deoarece au destul timp la dispoziție să ceară și să li se acorde aceste zile de odihnă.

Data limită pentru recuperarea zilelor de concediu din 2021

Românii care nu și-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă pe parcursul anului 2021 pot cere să le fie acordate într-o lungă perioadă de timp, conform Codului Muncii.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, arată Codul Muncii.

Astfel, calculând data limită pentru efectuarea concediului rămas din anul 2021, aceasta ar fi 30 iunie 2023. Compensarea în bani este permisă doar în situația încetării contractului individual de muncă.

Data limita pana la care romanii isi pot recupera zilele de concediu neefectuate in 2021
Recuperarea zilelor de concediu din 2021 se poate face intr-o perioada lunga de timp

Zece zile de concediu în plus pentru unii angajați din România

O categorie de angajați din România va beneficia de zece zile de concediu de odihnă în plus față de ceilalți salariați din țară. Conducerile mai multor ministere, printre care se numără cel de Finanțe, cel al Fondurilor Europene și cel al Transporturilor au adoptat recent decizii în acest sens.

Condiția pentru acordarea acestor zece zile de concediu de odihnă în plus, începând chiar din acest an, este ca angajații să lucreze în condiții vătămătoare sau periculoase. Deciziile în acest sens au venit în contextul în care cei mai mulți angajați din ministere lucrează în astfel de condiții, ce sunt atestate prin măsurători și certificări realizate de companii specializate.

Pentru angajații din ministere, condițiile vătămătoare sunt justificate prin existența antenelor de transmisiuni amplasate pe sediile centrale ale clădirilor acestor instituții, conform g4media.ro. Acordarea celor zece zile libere suplimentare, pe lângă concediul de odihnă normal, este reglementată de legea salarizării bugetarilor și de Codul Muncii.

Finalul de an a venit cu o altă veste bună pentru bugetari. Aceștia s-au putut bucura de o minivacanță de cinci zile de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, Ziua Națională a României. A fost dată o hotărâre de Guvern prin care ziua de 29 noiembrie a fost declarată nelucrătoare, astfel încât să se formeze o punte de legătură între ultimul weekend al toamnei și cele două sărbători legale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...