Data exactă la care ar putea fi vaccinată prima persoană în România. Există și o limită de vârstă

Stan Filon 17.12.2020, 13:08
Data exactă la care ar putea fi vaccinată prima persoană în România. Există și o limită de vârstă

S-a aflat când va ajunge vaccinul anti-coronavirus în România și chiar și când va fi imunizată prima persoană din țara noastră! Centrele speciale pentru depozitarea vaccinului au fost pregătite și se știe și unde va fi folosit prima dată vaccinul inventat de Pfizer și BioNTech.

Când va fi vaccinată anti-coronavirus prima persoană din România

Vaccinul anti-coronavirus a primit undă verde pe data de 12 decembrie, după ce a fost aprobat de Autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor din SUA (FDA). Se pare că în aceeași lună va ajunge produsul minune și în România.

Este preconizat ca vaccinul să ajungă în țara noastră înaintea Crăciunului și pe data de 27 decembrie să fie deja demarată campania de vaccinare. Cei care vor fi imunizați primii vor fi lucrătorii din domeniul medical aflați în linia întâi în lupta împotriva infecției de coronavirus. Vaccinările vor începe astfel în 10 spitale COVID.

S-a aflat cand va fi vaccinata anti-coronavirus prima persoana din Romania
S-a aflat cand va fi vaccinata anti-coronavirus prima persoana din Romania

Prima tranșă de vaccinuri va conține 10.000 de doze

În țară vor fi aproximativ 900 de centre de vaccinare și șapte centre de depozitare: Institutul Cantacuzino și cele șase spitale militare. România are nevoie de doze pentru 10,7 milioane de persoane.

Prima tranșă de vaccin va fi de 10.000 de doze, iar primele persoane vaccinate vor fi cadrele medicale. Interesat este faptul că dintr-un flacon se vor vaccina cinci persoane. Persoanele care vor să se vaccineze trebuie să aibă peste 16 ani.

Fiecare persoană va face două doze de vaccin la distanță de 21 de zile, pentru a căpăta imunitatea promisă de producătorul medicamentului. Persoanele care vor fi vaccinate anti-Covid vor primi o adeverință care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul., însă nu se știe exact la ce va folosi această adeverință.

Șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiță, a explicat că toate persoanele care vor fi vaccinate anti-Covid vor primi o adeverință care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.

Se va primi o adeverință, după vaccinare

„Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital”, a precizat medicul militar.

El a subliniat că, în acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.

Vaccinul anti-coronavirus trebuie să fie păstrat în condiții speciale, la temperaturi foarte scăzute, ceea ce va fi o problemă pentru ţările în curs de dezvoltare dar şi pentru zonele rurale din lumea dezvoltată. Vaccinul Pfizer-BioNTech trebuie păstrat la aproximativ -70 grade Celsius în timp ce este transportat, cu 50 de grade Celsius mai rece decât orice alt vaccin utilizat în prezent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...