Data de 30 februarie a existat în calendar. Două țări au decis să o elimine

Badea Violeta 07.01.2023, 13:36
Data de 30 februarie a existat în calendar. Două țări au decis să o elimine

În prezent, luna februarie conține doar 28 de zile, sau 29 de zile într-un an bisect. Data de 30 februarie este folosită de obicei de către persoanele sarcastice. Acestea o utilizează atunci când doresc să se refere la ceva ce nu se va întâmpla sau nu va fi făcut niciodată. Dar oare a existat vreodată data de 30 februarie? Ei bine, se pare că răspunsul este da.

Povestea datei de 30 februarie

Atât în calendarul iulian, cât și în cel gregorian, luna februarie are 28 de zile. Într-un an bisect, însă, a două lună din an are 29 de zile. Totuși, în trecut, în Suedia și în Uniunea Sovietică luna februarie a avut și 30 de zile. De ce s-a revenit asupra deciziei?

Data de 30 februarie în Suedia

În anul 1700, Suedia, care includea Finlanda la acea vreme, a hotărât să treacă de la calendarul iulian la calendarul gregorian. Prin urmare, 1700, care ar fi trebuit să fie un an bisect în calendarul iulian, nu a fost un astfel de an.

Cu toate acestea, 1704 și 1708 au devenit ani bisecți din eroare. Acest lucru a făcut ca Suedia să nu fie sincronizată nici cu calendarul iulian, nici cu cel gregorian. Până la urmă, țara a revenit la calendarul iulian.

Astfel, data de 30 februarie 1712 a luat ființă în Suedia în momentul în care calendarul iulian a fost restabilit și au fost adăugate două zile bisecte în acel an.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Conversia finală a Suediei la calendarul gregorian a avut loc în anul 1753, când a fost aplicată o corecție de 11 zile, astfel încât ziua de 17 februarie a fost succedată de 1 martie în acel an. Nu toată lumea a fost mulțumită de reforma calendarului. Unii oameni credeau că le-au fost furate 11 zile din viață.

Citește și Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de morți!

Data de 30 februarie a existat in trecut
Data de 30 februarie a existat in trecut

Calendarul revoluționar sovietic

Data de 30 februarie a existat în perioada 1930-1931, după ce Uniunea Sovietică a introdus un calendar revoluționar în 1929. Acesta  prezenta săptămâni de cinci zile, luni de 30 de zile pentru fiecare lună lucrătoare, iar cele cinci sau șase zile rămase erau sărbători „fără lună”.

Abolirea săptămânii de șapte zile în favoarea unei săptămâni de cinci zile a fost menită să îmbunătățească eficiența industrială prin evitarea întreruperii regulate a unei zile nelucrătoare.

Ce s-a întâmplat în 1940?

Cu toate acestea, calendarul gregorian a continuat să fie folosit în Uniunea Sovietică în această perioadă. Acest lucru este confirmat de datele succesive găsite în câteva articole ale Pravda, ziarul oficial al Partidului Comunist, în care luna februarie avea 28 de zile în 1930 și 1931, în conformitate cu calendarul gregorian.

Calendarul revoluționar sovietic a fost scos, deoarece era dificil să se elimine tradiția odihnei duminicale. Săptămâna originală de șapte zile a fost restabilită în anul 1940.

Astronomul englez Johannes de Sacrobosco a susținut că luna februarie avea 30 de zile în anii bisecți dintre anii 45 î.Hr. și 8 î.Hr. în calendarul iulian, când luna februarie a fost scurtată pentru ca luna august să aibă aceeași lungime cu luna iulie. Cu toate acestea, dovezile istorice referitoare la calendarul iulian îl contrazic pe Sacrobosco, care a criticat dur acest calendar.

Citește și Mai ninge sau nu în România în această iarnă? Prognoza meteo până pe 6 februarie!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...