Dăncilă, schimbări la legea lui Teodorovici: pe cine vrea să scape de impozitarea pensiilor speciale

Alexandru Ioanid 19.09.2019, 17:47
Dăncilă, schimbări la legea lui Teodorovici: pe cine vrea să scape de impozitarea pensiilor speciale

Legea impozitării pensiilor speciale a stârnit dezbateri aprinse. Inițiativa legislativă, care aparține ministrului Eugen Teodorovici, a trecut deja de Senat și merge la Camera Deputaților pentru vot final.

Legea care prevede impozitarea pensiilor speciale a trecut recent de Senat. Vor fi impozitate pensiile mai mari de 7.000 cu 30%, iar cele mai mari de 10.000 vor fi impozitate cu 50%.

Inițiativa legislativă a fost depusă de Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. Acesta a decis să nu-și mai treacă ideea prin Guvern, ci să meargă în Parlament, acolo unde procedura durează mai mult.

Până la votul final, legea poate suferi modificări. Iar una dintre ele e cerută chiar de premierul Viorica Dăncilă.

Aceasta ar vrea ca o anumită categorie de beneficiari să nu fie impozitată.

Legea impozitării pensiilor speciale: pe cine vrea să scape Dăncilă

Viorica Dăncilă ar vrea ca o categorie de beneficiari de pensii speciale să fie exceptată de la impozitare. E vorba de pensiile pe care le primesc militarii.

Șefa Guvernului susține că România este membră NATO, iar cadrele militare nu ar trebui să fie afectate de aceste impozite.

Viorica Dăncilă susține că PSD va depune un amendament în acest sens la Camera Deputaților, unde se va da votul final în cazul legii lui Teodorovici. Anunțul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă pe pagina sa de Facebook.

„Partidul Social Democrat susține ferm ca impozitarea pensiilor speciale să nu se aplice pensiilor militare. Pensiile militare de stat trebuie să beneficieze de sistemul de impozitare aflat acum în vigoare. Vom promova acest amendament în Camera Deputaților, care este cameră decizională. Ca țară membră a NATO, avem o datorie morală față de cadrele militare în activitate, în rezervă și în retragere. Prin exceptarea cadrelor militare de la supraimpozitare, ne aliniem legislației europene. În majoritatea statelor UE și NATO, regimul pensiilor militare este reglementat prin legi speciale”
Viorica Dăncilă, pe Facebook

Senatul a decis, miercuri, impozitarea pensiilor speciale.  Sunt impuse diferite cote de impozitare, în funcție de suma primită de beneficiari. Cei care primesc indemnizații cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei vor fi impozitați cu 30%.

Cei cu pensii speciale de peste 10.000 vor fi impozitați cu 50%. De precizat că această cotă de impozitare se aplică doar sumei care depășește pragurile indicate.

Urmăriți Impact.ro și pe