Premierul Viorica Dăncilă le-a răspuns ambasadelor care au cerut responsabilitate din partea Guvernului în domeniul justiției.
La începutul ședinței de Guvern de miercuri, Viorica Dăncilă le-a răspuns celor 12 state care au cerut României să renunțe la modificările controversate din Justiție.
„Nu am să permit ambasadorilor altor state să facă agenda prim-ministrului. (…) am văzut punctul de vedere a unor ambasadori, a unui grup de ambasador. Am vrut să am o discuție individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor și domnilor ambasadori că suntem în România și că am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităților din țara din care fac parte pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului și eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, așa cum fiecare ambasador român are respect pentru un stat terț”
Viorica Dăncilă, premierul României
Viorica Dăncilă a răspuns și criticilor venite din partea prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„M-au surprins declaraţiile prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că a existat şi există deschidere totală în privinţa paşilor pe care îi avem de urmat. Am format un grup de experţi, s-a lucrat la nivel de experţi, atât din partea Comisiei Europene, cât şi din partea Ministerului Justiţiei. Am specificat de fiecare dată că ne vom consulta şi că va exista transparenţă. De aceea, declaraţia prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans de azi a produs neclarităţi şi nu i-am înţeles rostul, pentru că nu este pliată pe realitatea existentă. Am să am o discuţie cu dl. prim-vicepreşedinte legată de aceste aspecte. Ştiu că a fost astăzi o discuţie în Colegiul Comisarilor şi sper că comisarul român a susţinut de această dată România”.
Viorica Dăncilă, premierul României
Cele 12 ambasade s-au arătat profund îngrijorate de intențiile Guvernului, care ar vrea să modifice Codurile Penale prin ordonanță de urgență. Se zvonește că actul normativ e deja redactat și ar putea fi introdus oricând pe ordinea de zi.
Miercuri are loc o ședință de Guvern la Palatul Victoria. Anterior, în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament, s-au reunit pentru discuții premierul Dăncilă, ministrul Justiției Tudorel Toader și lideru ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
E posibil ca aceștia să fi discutat chiar despre ordonanțele de urgență, dacă e momentul să fie adoptate acum.
În mesajul comun, cele 12 ambasade au trimis un mesaj extrem de dur Guvernului de la București. Acestea se declară ”profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc”.
Mesajul e semnat de Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite și Suedia.
Și Comisia Europeană a transmis un mesaj în aceeași zi. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avut o ieșire publică în care a avertizat dur guvernul de la București.
Frans Timmermans a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă nicio acțiune care să afecteze sistemul judiciar. Românei i s-a cerut să revină rapid la un proces corect de reformă.
„Am informat colegiul cu privire la evoluţia situaţiei din România. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la regres. Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari de rang înalt care au condamnări pentru corupţie”.
Frans Timmermans, prim-vicepreședinte CE