Dan Barna, despre înlocuirea lui Cîțu dacă acesta pierde alegerile din PNL. “Guvernul trebuie să rămână stabil”

Ioana Bucur, Diana Timișoreanu 28.06.2021, 20:39
Dan Barna, despre înlocuirea lui Cîțu dacă acesta pierde alegerile din PNL. “Guvernul trebuie să rămână stabil”

Ce a spus Dan Barna despre înlocuirea lui Cîțu, în cazul în care premierul va pierde alegerile din PNL.

Dan Barna, despre înlocuirea lui Cîțu

Ce se va întâmpla cu actuala coaliție de guvernare, în cazul în care rezultatul alegerilor din PNL nu va fi cel așteptat? Ce a avut de spus liderul USR-PLUS, Dan Barna, despre înlocuirea lui Cîțu, dacă actualul premier va pierde competiția internă din partidul său:

„USR PLUS este partener într-un guvern. Obiectivul nostru este ca guvernul să rămână stabil. Ce vor decide cei de la PNL va genera apoi consecințele firești politice la care USR PLUS se va adapta. Decizia privind următorul președinte al PNL este a celor din PNL și în funcție de această decizie ne vom așeza la masă și vom discuta”, a declarat Dan Barna, întrebat despre o posibilă schimbare a premierului, în cazul în care acesta ar pierde competiția pentru șefia PNL cu Florin Cîțu.

Declarația lui Dan Barna a venit în contextul în care, recent, Ludovic Orban a explicat că persoana aleasă președinte al PNL trebuie să ocupe și funcție de prim-ministru al României, dând de înțeles că, dacă va câștiga, vrea să se întoarcă și la conducerea guvernului.

„Nu-s de acord cum pune problema. Că premierul să fie ales președintele PNL. Cel care este ales președintele PNL, acela trebuie să fie premierul PNL. Așa este în democrație. (…) Cel pe care îl vor alege cei 5000 de delegați ai partidului la congres ca președinte PNL, într-adevăr, trebuie să fie și premierul României. Și aici puteți să comparați între cei doi candidați, inclusiv pe modul în care au condus guvernul”, a spus Ludovic Orban, la Piatra Neamț.

Dan Barna, despre înlocuirea lui Cîțu
Dan Barna, Florin Cîțu și Ludovic Orban. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

USR, rezultat slab la alegerile locale parțiale. Ce schimbări au fost cerute

Rezultatele dezamăgitoare ale canditaților USR-PLUS la alegerile locale parțiale au fost explicate de Dan Barna. Vicepremierul își dorește alegeri în două tururi, precizând că acest subiect este blocat la nivelul coaliţiei, însă speră ca din toamnă să fie iniţiată modificări legislative în acest sens.

„E aceeaşi problemă pe care am avut-o şi la alegerile locale generale. Faptul că nu există acest lucru de bun simţ, democratic, alegerea primarilor în două tururi, are ca efect rezultatul pe care l-am obţinut ieri, respectiv în foarte multe dintre locurile unde au fost alegeri am fost pe poziţia a doua. Dacă am fi avut, aşa cum e firesc şi democratic, alegeri în două tururi, lucrurile ar fi stat cu siguranţă altfel.

Şi de acea e un demers pe care o să continuăm să îl susţinem şi sper ca această coaliţie să îşi respecte angajamentul din programul de guvernare şi din campania electorală, pe care şi noi şi PNL l-am avut, ca România să aibă ocazia să îşi aleagă următorii primari prin alegeri în două tururi”, a a afirmat Dan Barna, la finalul Biroului Naţional al USR PLUS, luni la Parlament.

Urmăriți Impact.ro și pe