Dâmbovița: De necrezut. Societatea de salubritate a primăriei Moreni, prinsă cu “mâța-n sac” în timp ce arunca deșeuri pe malurile unui râu. Cine a scos adevărul la iveală

Daniela Alexandru 17.02.2021, 15:33
Dâmbovița: De necrezut. Societatea de salubritate a primăriei Moreni, prinsă cu “mâța-n sac” în timp ce arunca deșeuri pe malurile unui râu. Cine a scos adevărul la iveală

Societatea de salubritate a primăriei Moreni aruncă deșeuri pe malurile unui râu. Dacă autoritățile nu prea își fac treaba, cetățenii au devenit cei care încearcă să rezolve situațiile care țin de siguranța și sănătatea lor. Este cazul mai multor cetățeni cu spirit civic, care au sesizat Garda de Mediu, dar au făcut și o filmare în care se vede cum societatea Prestări Servicii Municipale, care aparține Primăriei Moreni (Dâmbovița) și care ar trebui să se ocupe de curățenia Municipiului, aruncă pe malurile râului Cricov mai multe deșeuri din plastic.

Societatea de salubritate a primăriei Moreni arunca deșeuri pe malurile unui râu

Firma, care aparține de Primăria Moreni, și care ar fi trebuit să fie cea care face curățenie, golește coșurile de gunoi, întreține spațiile verzi și mobilierul stradal din Moreni este acuzată de mai mulți cetățeni că depozitează ilegal deșeuri pe malurile râului Cricov, care traversează orașul.

Un cetățean a filmat, de curând, cum societatea Prestări Servicii Municipale Moreni SRL aruncă mai multe tobogane din plastic, vechi, chiar pe malul apei.

După ce imaginile au ajuns în spațiul public, Garda de Mediu a făcut un control prin care s-a dovedit că oamenii au dreptate. În urma controlului Primăria Moreni a fost amendată cu 15,000 de lei, iar societatea cu 30.000 de lei. De asemenea, reprezentanții Gărzii de Mediu au decis să interzică activitatea Societății Prestări Servicii Municipale Moreni SRL care funcționa fără autorizație de mediu, obligatorie.

Pentru neconformitățile constatate, Primăria Municipiului Moreni a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 59, alin. (1), prf. A, lit. “h” din Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor – republicare (depozitări necontrolate de deșeuri) cu amendă în valoare de 15000 lei, iar societatea Prestări Servicii Municipale Moreni SRL, care se ocupă cu măturatul străzilor, golirea pubelelor stradale, curățenia în piața municipiului Moreni, întreținerea spatiilor verzi și a mobilierului stradal, intervenții în renovări imobiliare la clădirile din domeniul public al Municipiului Moreni, etc, în baza Contractului de delegare a gestiunii serviciilor comunitare de administrare a domeniului public și privat al Municipiului Moreni, încheiat cu Primăria Municipiului Moreni si acte adiționale ulterioare, a fost sancționată pentru încălcarea prevederilor art. 94, alin. (1), lit. “a” din OUG 195/2005 privind protecția mediului (funcționare fără autorizație de mediu) cu amendă în valoare de 30000 lei și i s-a interzis desfășurarea activității până la obținerea actului de reglementare privind protecția mediului, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Dâmbovița.

În plus, datorită spiritului civic al morenarilor, autoritățile au reușit să identifice mai multe zone în care s-au strâns cantități mari de gunoaie, zone care riscă să devină surse de infecție pentru cetățeni și pentru mediu, potrivit cotidianului local gazetadambovitei.ro.

Societatea de salubritate a primariei Moren arunca deseuri pe malurile unui rau
Societatea de salubritate a primariei Moren arunca deseuri pe malurile unui rau

Primarul orașului spune că nu este vinovată instituția pe care o conduce, ci cetățenii

De cealaltă parte, primarul Moreniului, Constantin Dinu, se plânge, pe Facebook, că nu e vina sa sau a instituției pe care o conduce și că vinovați sunt locuitorii care depozitează gunoaie pe unde apucă. În ceea ce privește imaginile apărute în spațiul public, edilul spune că Societatea primăriei ar fi depozitat acolo, temporar, deșeuri până să le preia societatea colectoare, însă cetățenii spun că munții de gunoaie stau în zonele afectate de luni de zile.

Dragi morenari,

Având în vedere propagarea în social-media a unor informaţii tendenţioase referitoare la ,,depozitarea necontrolată a deşeurilor” în urbea noastră, vă informez că, în ultima perioadă, Societatea de Prestări Servicii Municipale Moreni (societatea Primăriei Moreni) a desfăşurat activități de igienizare precum: toaletarea arborilor și arbuștilor și igienizarea unor zone unde unii cetățeni aruncă gunoi. Această acțiune a fost percepută în mod eronat sau chiar răuvoitor. Pe rețetele de socializare au existat diverse postări calomniatoare transmise atât unor instituţii, cât şi mass-media – însoţite de filmuleţe şi imagini care să inducă opiniei publice interpretarea tendenţioasă a activităţilor desfăşurate de municipalitatea morenară în privinţa colectării deşeurilor şi a igienizării spaţiilor publice. (…)

Activitățile desfășurate de către angajații Prestări Servicii Municipale Moreni au fost filmate şi postate pe rețelele de socializare fără o minimă documentare prealabilă și firească. Ele au fost preluate de către diverse conturi false și distribuite, denaturându-se realitatea în scopul obținerii de capital politic. Modul în care s-a făcut aceasta a adus prejudicii de imagine atât municipiului nostru, cât și locuitorilor săi, a spus Constantin Dinu, Primarul municipiului Moreni.

Sursa foto: pagina de facebook Garda de Mediu Dâmbovița

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI