Dacia Spring, mai periculoasă decât crezi: de ce se întoarce în service, care sunt riscurile

Gabriel Peneș 07.12.2022, 10:08
Dacia Spring, mai periculoasă decât crezi: de ce se întoarce în service, care sunt riscurile

Dacia Spring, mai periculoasă decât crezi. După ce tocmai a fost declarată cel mai economic și nepolunt autovehicul electric din Europa, modelul produs de constructorul francez în China se confruntă cu o primă problemă de securitate. Mai multe mii de mașini sunt rechemate în service pentru remedierea unei probleme tehnice.

Dacia Spring, mai periculoasă decât crezi

Dacia Spring este singurul model 100% electric al mărcii Dacia. Mașina făcută în China de către constructorul francez Renault se confruntă, însă, cu o problemă de securitate. Un anunț al sistemului european de alertă rapidă cu privire la produsele neconforme – RAPEX – este subiectul unei rechemări la service pentru remedierea de către producător a unei probleme tehnice.

Conform alertei RAPEX, „retractorul centurii de siguranță din spate dreapta poate funcționa defectuos. Acest lucru poate duce la o reținere defectuoasă a centurii crescând riscul de rănire în cazul unui accident”, informează economica.net.

Aceeași alertă punctează că „produsul nu respectă Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate acestor vehicule”.

Ca urmare a detectării acestei probleme de către autoritatea competentă din Portugalia, modelele Dacia Spring XBG produse la uzina chineză din Shyian și având omologarea europeană de tip e9*2018/858*11001*04, e9*2018/858*11001*05, produse între 26 aprilie 2022 și 4 octombrie 2022 sunt chemate la unitățile service pentru remediere începând cu data de 9 noiembrie 2022.

Dacia Spring, mai periculoasă decât crezi de ce se întoarce în service, care sunt riscurile
Dacia Spring este primul model electric 100% al mărcii Dacia, fiind produsă de Renault în China

De ce se întoarce în service, care sunt riscurile

Conform RAPEX, măsuri similare au fost luate și în Franța, Olanda, Polonia și România. De altfel, presa franceză scrie că Dacia Spring trece prin prima sa campanie de „recall” (rechemare), iar clienții din acest stat european vor fi anunțați individual, printr-o scrisoare recomandată, de reprezentanții mărcii pentru a se prezenta la unitățile service în vederea înlocuirii pieselor/componentelor afectate.

Dacia ia această măsură din precauție dat fiind faptul că, până acum, nu a fost înregistrat niciun incident cauzat de această problemă de fabricație. Operațiunea de înlocuire, care va fi gratuită, nu ar trebuie să dureze mai mult de o oră.

Nu este încă limpede câte mașini deja înmatriculate în Europa sunt afectate de această problemă, însă se estimează că în Franța ar putea fi peste 1.100. Pornind de la datele JATO Dynamics poate fi însă estimată la nivel european depășirea valorii de 15.000 de vehicule.

Problema centurii de siguranță este deja cunoscută de clienții români care și-au primit mașinile în această toamnă. Asta pentru că, spre deosebire de alte state, divizia grupului Renault din România a decis să întârzie livrările vehiculelor, chiar dacă acestea ajunseseră deja la dealer, pentru a remedia problema înainte de a preda mașinile proprietarilor.

Recent, Dacia Spring s-a dovedit a fi cel mai economic și nepoluant autovehicul dintre cele comercializate în Europa, după testele oficiale realizate de GreenNCAP. Ea le-a depășit l-a acst capitol pe  Hyundai Ioniq 5, Nio ET7, Renault Megane E-Tech și Tesla Model 3.

Rechemarea în service este o problemă destul de des întâlnită în industria auto. Anul acesta, de exemplu, modelele Tesla 3 și Tesla X are companiei deținută de Elon Musk au fost subiectul mai multor astfel de „alerte” de securitate. Nu mai puțin de 22 de rechemări în service au înregistrat modelele Tesla în 2022, fiind vizate aproximativ 3,7 milioane de autovehicule construite de gigantul auto.

 

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....
Recomandări