Dacia a intrat iar pe mâna britanicilor puși pe teste auto și a rezultat că se numără printre cele mai proaste din Regatul Unit. Nu e o noutate faptul că britanicii de specialitate au o părere nefavorabilă despre mașina românească, dar există un test pe care aceasta nu prea l-a trecut niciodată cu brio, iar compania ar trebui, totuși, să țină cont de el pe viitor, chiar dacă e vorba de cea mai ieftină mașină.
O fi Dacia cea mai ieftină mașină de pe piața auto, dar viața șoferilor și pasagerilor nu este ieftină.
Britanicii realizează anual așa-numitul test MoT, iar unul dintre cele mai vândute modele Dacia, adică Sandero, n-a ocupat deloc un loc mulțumitor în clasament. Este vorba de un top al celor mai proaste mașini vândute în Marea Britanie, dar, spre bucuria noastră, nu ocupă locul de frunte al clasamentului, deci se poate și mai rău și la case mai mari.
Dacia Sandero a ieșit pe locul al treilea în acest top realizat în urma testului MoT, fiind precedeat de Citroen C4 Grand Picasso și Ford Galaxy. Parcă te simți puțin mai bine când vezi că ai în fața ta branduri cu o reputație și o istorie mult mai bogate. Aproape!
Sandero a eșuat lamentabil la testul de rezistență în timp, deci la fiabilitate. Englezii știu deja că atunci când îți iei o Dacia, branduită de Renault, trebuie să te aștepți la costuri periodice de reparații după vreo câțiva ani (dacă o iei nouă). Testul se bazează pe raporturile service-urilor auto, care arată ce mașini le calcă cel mai des pragurile.
La polul opus, cele mai fiabile mașini sunt cele germane și cele japoneze, dar în cazul lor nu mai era nicio îndoială. Nemții sunt lideri în domeniul auto în Europa, iar niponii sunt un fel de nemți ai Asiei. Sunt renumiți pentru calitate produselor, mai ales cele cu o istorie îndelungată. Când spui Japonia, spui tradiție, iar niponii dau multă atenție la detalii. Și nu aș putea spune că asta se reflectă prea mult în prețul automobilelor, în cazul în care cei de la Dacia s-ar grăbi acum să aducă un contra-argument.
MoT este un acronim de la Ministerul Transporturilor (actualmente denumit Departamentul de Transport), care a dat Legea Traficului Rutier din 1988. Nu trebuie să ignori rezultatele acestui test, dar nici să-l iei ca reper principal. se știe că englezii sunt excesiv de selectivi și pretențioși când vine vorba de mașini. Cu toate că ei critică dur aproape orice mașină non-britanică, automobilele englezești nu sunt nici ele renumite pentru fiabilitate, în alte țări. Ele sunt lăudate mai mult pentru design, lux și cam atât.