Dacia, decizie de ultimă oră. Motivul pentru care producția auto este oprită din nou. 11.000 de angajaţi, afectați de această măsură

Ioana Bucur 06.10.2021, 18:01
Dacia, decizie de ultimă oră. Motivul pentru care producția auto este oprită din nou. 11.000 de angajaţi, afectați de această măsură

Producția auto, oprită, din nou, la uzina Dacia Mioveni. Vineri, 8 octombrie, în jur de 11.000 de angajați vor fi nevoiți să rămâna acasă. Cum s-a ajuns în această situație.

Producția auto de la uzina Dacia Mioveni, oprită

Vești proaste pentru aproape 11.000 de angajați. Vineri, 8 octombrie, salariații vor rămâne acasă, în condițiile în care uzina Dacia de la Mioveni își oprește activitatea, în contextul crizei componentelor electronice care afectează întreaga industrie de profil, la nivel mondial.

Viorel Ungureanu, liderul sindicatului din uzina de automobile a dezvăluit că decizia afectează aproape 90% dintre angajații fabricii. Oamenii vor primi doar 85% din salariu pe perioada nelucrată, așa cum este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă.

„Este o situaţie de incertitudine, care nu poate fi prevăzută. Lipsesc piese electronice, calculatoare, casetofoane, ceea ce noi numim, la modul general componente electronice”, a declarat Viorel Ungureanu, potrivit News.ro.

Pe 8 octombrie, se vor desfășura activități de mententanţă, logistică și recepţie piese. Nu este prima oară când angajații fabricii sunt puși în această situație, de la începutul acestui an, tot din lipsa pieselor electronice. În zilele de 27 şi 28 septembrie, producţia de la Mioveni a fost și atunci oprită.

„Lipsa componentelor electronice continuă să afecteze industria auto, inclusiv Dacia. Depunem toate eforturile pentru a limita impactul asupra producţiei şi lucrăm într-un ritm susţinut cu furnizorii noştri.

Avem celule de criză la nivelul direcţiilor de Supply Chain şi Achiziţii şi implementăm toate măsurile adecvate. Cu toate acestea, activitatea uzinei Vehicule de la Mioveni va fi întreruptă în 27 şi 28 septembrie”, informa Direcţia Comunicare Dacia.

Dacia, decizie de ultimă oră. Motivul pentru care producția auto este oprită din nou

Angajații s-au obișnuit deja cu „vacanțele” forțate: „Întreruperile afectează peste jumătate din producţie”

Activitatea a fost oprită, pentru cinci zile, și la începutul lunii septembrie, de două ori în luna februarie, în martie, în aprilie și în iunie.

„De la începutul anului, activitatea fabricii de la Mioveni a fost oprită de mai multe ori pentru că lipsesc aceste microcipuri. Întreruperile afectează peste jumătate din producţie.

Acum, angajaţii uzinei nu vor lucra în zilele de 2, 3, 4, 5 şi 10 septembrie. Asta înseamnă, zilnic, o pierdere de aproximativ 1.400 maşini”, a trasmis Viorel Ungureanu, liderul sindicatului Dacia Mioveni, în luna septembrie.

Potrivit datelor transmise de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), productia de autoturisme din ţara noastră, în primele opt luni ale anului 2021, se situează la un volum de 286.038 unităţi. Pe mărci, producţia în perioada ianuarie – august 2021 se prezintă astfel: DACIA: 172.576 unităţi şi FORD: 113.462 unităţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...