Dacă primești colete, datele îți ajung la ANAF: ce trebuie să știe românii despre practicile Fiscului

Gabriel Peneș 11.10.2022, 11:07
Dacă primești colete, datele îți ajung la ANAF: ce trebuie să știe românii despre practicile Fiscului

Foarte mulți români îți cumpără cele necesare prin comenzile online și cu plata ramburs, adică atunci când produsele sunt acasă cu ajutorul curierilor. Este o formă comodă, la îndemână la care apelează destui oameni. În curând, însă, atunci când vei da banii curierului, îți vei oferi și datele personale pe care ANAF vrea să le colecteze pentru o perioadă de 5 ani.

Dacă primești colete, datele îți ajung la ANAF

Comenzile online cu plata ramburs, la primirea produselor prin curier, este o modalitate de cumpărare ce a luat avânt în perioada pandemiei și la care apelează mulți români. În curând, din luna decembrie, informațiile legate de livrările de colete cu plata în sistem ramburs, trimise de comercianții online către clienți, vor ajunge lunar la Fisc.

Ele vor include și datele persoanelor fizice care primesc acele colete. În acest context, persoanele fizice trebuie să știe că vor cere degeaba Fiscului să le fie șterse datele, pentru că dreptul de a fi uitat, din Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), nu se aplică în această situație, informează avocatnet.ro.

Noua obligație declarativă este introdusă, prin OUG 67/2022, pentru furnizorii de servicii poștale, printre care se numără și firmele de curierat, care se ocupă de trimiteri de colete în sistem ramburs. Raportările vor fi transmise începând cu livrările aferente lunii decembrie 2022, acestea urmând să fie făcute lunar.

Ce trebuie să știe românii despre practicile Fiscului

Scopul principal invocat de Fisc pentru această măsură este combaterea evaziunii fiscale, mai precis identificarea mai ușoară a comercianților online care nu-și respectă, parțial sau integral, obligațiile declarative și de plată pe care le au.

Însă prin acest demers, ANAF va prelucra inclusiv datele personale ale clienților persoane fizice. Practic, vorbim de orice persoană obișnuită care comandă produse online și optează pentru plata coletelor la livrare. Astfel, autoritățile vor putea să adune și să păstreze datele clienților persoane fizice timp de cinci ani de la primirea lor prin declarația specială.

”În scopul asigurării conformării fiscale, furnizorul de servicii poștale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectării inviolabilității secretului corespondenței, să furnizeze, lunar, organului fiscal central informații referitoare la trimiterile poștale care au ca și particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poștale înregistrate”, prevede documentul.

Unul dintre drepturile pe care le au persoanele fizice, în baza articolului 17 din GDPR, este „dreptul de a fi uitat”. Adică dreptul de a solicita ștergerea datelor personale pe care le prelucrează un operator, indiferent că acesta este o companie sau o entitate publică.

Cu toate acestea, există anumite situații reglementate în mod expres în care dreptul de a fi uitat nu se poate aplica. Una dintre aceste situații este cea în care prelucrarea de date e necesară pentru respectarea unei obligații prevăzute în legislația europeană sau autohtonă.

Din moment ce obligația de a prelucra datele personale ale celor care primesc colete cu plata în sistem ramburs este trecută într-o lege, orice solicitări făcute la Fisc în baza „dreptului de a fi uitat” vor fi respinse. Totuși, cei refuzați se pot adresa ulterior autorităților specializate sau instanțelor judecătorești, mai scrie sursa citată.

Informațiile care vor ajunge la ANAF și vor fi păstrate pentru următorii cinci ani sunt următoarele:

  • numărul de înregistrare și data trimiterii poștale;
  • datele de identificare ale expeditorului;
  • numele și prenumele sau denumirea – în cazul persoanelor fizice sau juridice destinatare;
  • adresele de expediție și livrare;
  • contravaloarea bunului livrat.

Curierii și Poșta Română vor fi obligați prin lege să te notifice, când îți vor livra un pachet, că datele tale personale vor ajunge la ANAF.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....