Dacă parchezi pe trotuar vei putea încasa o amendă de 2900 de lei. Ce scrie în noul proiect de lege

Stan Filon, Cristi Ionică 27.06.2021, 13:35
Dacă parchezi pe trotuar vei putea încasa o amendă de 2900 de lei. Ce scrie în noul proiect de lege

Atenție șoferi, vi se pregătesc noi amenzi de circulație! Conducătorii auto care parchează pe trotuar și nu lasă un spațiu de un metru pe care să poată circula pietonii vor fi amendați drastic, după cum se specifică într-un proiect de lege depus în Parlament de 24 de parlamentari PNL și USR PLUS.

Amendă de 2900 de lei, dacă parchezi pe trotuar

Parlamentarii PNL și USR PLUS vin în sprijinul pietonilor cu o lege care îi va înfuria însă pe șoferi. Chiar dacă se știe că sunt probleme serioase cu locurile de parcare în toată țara, dar mai ales în marile orașe ale țării, aleșii neamului vor ca șoferii care parchează pe trotuar să primească o amendă chiar și de 2900 de lei!

Cel care a depus proiectul de lege în parlament este deputatul PNL Sebastian Burduja. Proiectul este așa cum am amintit mai sus susținut de 24 de deputați din coaliția aflată la putere. Pentru a se asigura că nu primește amendă, șoferul trebuie să lase un spațiu pe trotuar de un metru, pe unde să circule pietonii.

Daca parchezi pe trotuar vei putea incasa o amenda de 2900 de lei
Daca parchezi pe trotuar vei putea incasa o amenda de 2900 de lei

Părinții sunt obligați să circule pe partea carosabilă cu cărucioarele

Mulți părinți și bunici, dar și persoane cu dizabilități se plâng de ani de zile că nu mai au loc să circule pe trotuare și sunt ogligați să circule pe spațiul carosabil cu cărucioarele cu copii sau persoanele cu dizabilități cu cărucioarele cu rotile, ceea ce reprezintă un adevărat chin. Prin noua lege, s-ar elimina blocajele și din calea pompierilor care nu au loc acum să treacă printre mașini cu echipamentele de intervenție.

”Adoptarea iniţiativei înseamnă sancţionarea drastică a posesorilor de autoturisme care ocupă trotuarul fără a asigura lăţimea minimă de un metru, necesară pentru trecerea pietonilor. Astfel, situaţiile în care pietonii sunt nevoiţi să se deplaseze pe spaţiul carosabil, din cauza ocupării trotuarelor de autovehiculele parcate, vor fi diminuate. Acest demers este coerent şi prin prisma necesităţii de a elimina impedimentele pe care paramedicii şi pompierii ce se deplasează cu echipamente specifice le întâmpină în îndeplinirea acţiunilor de intervenţie.

La ce sumă ajunge amenda în Franța pentru această abatere

Îi mulţumesc deputatului USRPLUS Cătălin Teniţă pentru susţinere – suntem deja la al doilea proiect semnat în calitate de co-iniţiatori principali. Mulţumesc celor 24 de colegi parlamentari care au semnat iniţiativa noastra, 12 de la PNL si 12 de la USRPLUS. Vă voi ţine la curent cu evoluţia acestui proiect care ne aduce mai aproape de a avea oraşe pentru oameni, nu pentru maşini” , a declarat Sebastian Burduja, iniţiatorul proiectului de lege.

S-a făcut și o analiză a sancțiunilor din Codul rutier, din Europa. În Franța, spre exemplu, există sancțiuni similare. Un șofer care parchează pe trotuar și nu poate permite accesul unui cărucior primește o amendă între 135 euro și 375 de euro, ținând cont că salariul minim pe economie este de 1400 de euro.

În ceea ce privește țara noastră, amenda maximă pentru o astfel de încălcare a legii va fi chiar mai mare decât în Franța și poate ajunge până la 2900 lei, în timp ce salariul minim este  de doar 2300 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...