Dacă ai iPhone, trebuie să știi amenda de milioane primită de Apple. Gigantul american a „călcat pe bec” din nou în privința acordului expres al utilizatorilor ale căror date personale le-a colectat. Organismului de sancționare al autorității franceze pentru protecția datelor, Comisia Națională pentru Informatică și Libertăți (CNIL) a decis amendarea companiei producătoare de iPhone cu o sumă uriașă.
Pentru că nu a cerut acordul expres al utilizatorilor ale căror date personale le-a colectat, Apple trebuie să plătească în Franța o amendă de 8 milioane de euro.
Luna trecută, consilierul principal al organismului de sancționare al autorității franceze pentru protecția datelor, Comisia Națională pentru Informatică și Libertăți (CNIL), Francois Pellegrini, făcuse recomandarea pentru o sancțiune de 6 milioane de euro după o investigație a autorității, declanșată la rândul ei de o plângere depusă anul trecut de grupul de lobby France Digitale.
Autoritatea franceză autorizată să verifice respectarea normelor GDPR a mărit miza și a decis amendarea Apple cu 8 milioane de euro pentru practicile de colectare a datelor personale folosite în urmă cu mai mulți ani. În iOS 14.6 colectarea datelor personale se făcea automat, iar opțiunea dezactivării acestui proces era ascunsă undeva în aplicația Settings, unde nu mulți utilizatori reușeau să o găsească, scrie profit.ro.
Investigația a început în martie 2021, iar penalizarea are în vedere vechile practici ale companiei americane. În plângerea grupului de lobby France Digitale, care reprezintă cea mai mare parte a întreprinzătorilor digitali și a capitaliștilor de risc din Franța, a susținut că fostul software de operare al producătorului iPhone Apple, iOS 14, nu respecta cerințele UE în materie de confidențialitate.
France Digitale a susținut atunci că, deși proprietarii de iPhone au fost întrebați în cadrul iOS 14 dacă sunt pregătiți să permită aplicațiilor mobile instalate să colecteze un identificator cheie utilizat pentru definirea campaniilor publicitare și trimiterea de reclame direcționate, setările implicite au permis Apple să desfășoare propriile campanii publicitare direcționate fără a cere în mod clar consimțământul prealabil al utilizatorilor de iPhone. Verificările realizate între timp nu au mai descoperit alte nereguli.
Actualizările Apple privind confidențialitatea, denumite App Tracking Transparency, oferă utilizatorilor opțiunea de a bloca aplicațiile să urmărească activitatea în cadrul aplicațiilor și site-urilor web deținute de alte companii.
Apple s-a declarat dezamăgită de decizie, împotriva căreia va face apel. Reprezentanții companiei spun că Apple oferă cele mai multe opțiuni în ceea ce privește colectarea datelor pentru targetarea cu reclame, iar utilizatorii au acum inclusiv opțiunea blocării complete a urmăririi realizate de aplicații.
Apple nu este la prima amendă primită în Franța. În 2020, a fost amendată atât pentru abuzuri la nivelul distribuției, cât și pentru limitarea intenționată a performanței iPhone-urilor.