Dacă ai aceste probleme medicale nu îți poți lua permisul auto. Legea interzice și reînnoirea lui

Nicu Stan 15.10.2021, 15:56
Dacă ai aceste probleme medicale nu îți poți lua permisul auto. Legea interzice și reînnoirea lui

Cei care vor să dea de permisul de conducere, la fel ca și șoferii care intenționează să și-l reînnoiască, trebuie să știe că există mai multe probleme medicale, boli, pentru care nu se poate lua carnetul de conducere. Legea interzice și reînnoirea perimisului de conducere pentru cele câteva afecțiuni medicale.

Ce afecțiuni medicale te pot împiedica să obți permisul auto sau să îl reînnoiești

Conform legilor în vigoare, pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice, șoferii trebuie să aibă, în afară de cunoștințele teoretice și practice necesare  și o serie de aptitudini fizice și mentale.

Acestea din urmă se determină în urma unei examinări medicale, procedură obligatorie atât la obținerea permisului auto, precum și la reînnoirea acestuia după expirare.

Bolile care te pot lasa fara permisul auto
Bolile care te pot lasa fara permisul auto

Obținerea permisului poate fi amânată sau refuzată

Astfel, dacă se constată că o persoană suferă de anumite afecțiuni, obținerea sau reînnoirea permisului auto poate fi amânată sau, în cazuri mai speciale chiar refuzată.

Legea ministerului Sănătății în ceea ce privesc aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul stabilește, în primă fază, încadrarea conducătorilor auto în două grupe, respectiv, în grupa 1 și grupa 2.

Șoferii sunt încadrați în două grupe

Astfel, șoferii autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 și BE sunt încadrați în grupa 1, în timp ce șoferii vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E sunt încadrați în grupa 2.

De asemenea, în funcție de gravitatea problemelor de sănătate pe care le au, conducătorilor li se poate elibera sau reînnoi permisul auto pentru una sau pentru amândouă grupele de mai sus.

Cine nu poate conduce mașini mari

De regulă, persoanele cu probleme majore de sănătate ce nu se corectează nu pot conduce decât motociclete (motorete, scutere etc.) și autoturisme, nu și camioane sau alte mașini mari.

De asemenea, categoriile de probleme medicale care limitează sau chiar împiedică obținerea permisului auto (sau reînnoirea lui) sunt:

Problemele de vedere

Conform legislației, solicitanții unui permis de conducere trebuie să se supună unui examen corespunzător pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru obținerea permisului de a conduce un autovehicul.

De asemenea, pentru a obține sau reînnoi un permis de conducere încadrat la grupa 1, solicitanții trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, în momentul în care se utilizează ambii ochi.

Prebleme de vedere pentru șoferii încadrați în grupa 2

În același timp, pentru obținerea unui permis din grupa 2, acuitatea vizuală, cu lentile de corecție, dacă este necesar, trebuie să fie de cel puțin 0,8 la ochiul cel mai bun și de cel puțin 0,1 la la doilea ochi. În cazul în care se utilizează lentile de corecție pentru a obține valori de 0,8 și 0,1, acuitatea respectivă (0,8 și 0,1) trebuie să se obțină fie prin corecție cu ajutorul ochelarilor de maximum plus opt dioptrii, ori cu ajutorul lentilelor de contact. De asemenea, corecția trebuie să fie bine tolerată.

Alte prebleme medicale care pot împiedica obținerea sau reînnoirea permisului auto sunt:

Problemele de auz

Handicapul locomotor

Afecțiunile cardiovasculare

Diabetul zaharat

Afecțiunile neurologice

Epilepsia

Sindromul de apnee în somn (oprirea respirației)

Tulburările mintale

Dependența de alcool

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe