Cuvintele și expresiile pe care câinii le înțeleg. Sunt doar 89

Stan Filon 09.01.2022, 08:58
Cuvintele și expresiile pe care câinii le înțeleg. Sunt doar 89

Câinele este cel mai bun prieten al omului. Puțini știu, însă câinii chiar ne pot înțelege. Mai exact, pot înțelege 89 de cuvinte. Cel puțin așa au constatat cercetătorii în urma unor studii efectuate pe canine. Aceștia au întâlnit și câini mult mai inteligenți, care pot înțelege și mai multe cuvinte și fraze.

Ce cuvinte înțeleg câinii

De multe ori avem impresia că patrupedul nostru ne înțelege. Ei bine, studiile vin să ne întărească această opinie. Cercetătorii au ajuns la concluzia că un câine obișnuit poate să înțeleagă 89 de cuvinte și fraze, însă sunt câini care pot înțelege până la 200 de cuvinte și fraze. Cercetătorii spun că patrupezii înțeleg chiar și tonul vocii noastre. Aproape jumătate din cele 89 de cuvinte care reies din studiu reprezintă un ordin, cum ar fi „stai” sau „pleacă”, dar și altele generale ca „așteaptă”, de exemplu, sunt la de bine înțelese.

Oamenii de știință spun încă că sunt câini mult mai inteligenți, care pot înțelege 200 de cuvinte și fraze, aproximativ la fel ca un copil de 2 ani. Rezultatele studiului se bazează pe o listă prestabilită de cuvinte, folosită de obicei de părinți pentru a evalua vocabularul copiilor. Acesta din urmă a fost dat la 165 de proprietari de câini, rase, vârste și profesii diferite (de exemplu, un câine militar), scrie stiridinlume.ro.

Ce cuvinte inteleg cainii 
Ce cuvinte inteleg cainii

Ce spun studiile

Studiile au arătat că antrenamentul îi ajută mult pe câini. În 2004, un Border Collie, pe nume Rico, învățase să recunoască peste 200 de obiecte, inclusiv jucării moi și mingi, doar auzindu-le numele. Și asta doar prin antrenament.

Un alt Border Collie i-a uimit pe iubitorii de animale în 2011, când a dat dovadă că dobândise un vocabular specific jucăriilor de peste 1.000 de cuvinte. Există și situații când câini deosebit de inteligenți pot învăța cuvinte noi după ce le-au auzit de câteva ori.

Cu ajutorul unor formulare online, autorii unui studiu le-au cerut proprietarilor de câini să raporteze cum au reacționat animalele lor de companie la 172 de cuvinte și expresii. Aceștia au notat reacția patrupedului atunci când a auzit cuvintele respective cu note de la 0, la 5. Astfel, zece cuvinte sau expresii au fost recunoscute în mod specific de peste 90% dintre câini. Printre acestea se numără: numele câinelui, „stai”, „fată bună/băiat bun”, „vino”, „așteaptă”, „nu”, „da”, „pleacă”.

Urmăriți Impact.ro și pe