Cutremurul major care a fost prevăzut. Orașul a fost evacuat, au fost salvate în jur de 100.000 de vieți

Ana Anitoiu 08.02.2023, 13:48
Cutremurul major care a fost prevăzut. Orașul a fost evacuat, au fost salvate în jur de 100.000 de vieți

Un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, ar fi fost prevăzut, astfel că un oraș a fost evacuat în timp util. Această decizie a dus la salvarea a aproximativ 100.000 de vieți.

Un cutremur puternic ar fi fost anticipat

Oamenii de știință de la Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite ale Americii (US Geological Survey, pe scurt USGS) au atras atenția asupra faptului că nu este posibilă prezicerea cutremurelor.

Totuși, un caz cu totul special a fost înregistrat în China, în urmă cu 48 de ani. La data de 4 februarie 1975, la ora locală 19.36, orașul Haicheng, aflat în nord-estul țării, în provincia Liaoning, a fost lovit de un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter.

În urma seismului au murit 2.000 de oameni și alți 27.000 au fost răniți. Însă, conform estimărilor oficiale, ar fi putut fi 150.000 de morți și răniți, dacă orașul nu ar fi fost evacuat.

Doua cutremure, in timpul unei dezbateri din Parlamentul din Liechtenstein. Se vorbea tocmai despre asigurea pentru seism VIDEO
Un cutremur ar fi fost prezis

Cum ar fi fost prezis cutremurul

Decizia de evacuare a orașului chinez Haicheng a fost luată de autorități în dimineața zilei de 4 februarie 1975. Hotărârea a fost luată în contextul în care în săptămânile de dinaintea seismului au fost observate diverse lucruri bizare, atât de către specialiști, cât și de către oameni obișnuiți.

În anumite zone, solul s-a ridicat, au fost înregistrate schimbări ale nivelului apelor freatice și au apărut multe informații referitoare la un comportament ciudat al animalelor. În decembrie 1974, localnicii au observat că șobolanii și șerpii păreau „înghețați” pe străzi.

Mai târziu, spre finalul lunii ianuarie din acel an, au fost tot mai multe relatări referitoare la vaci și cai ce au devenit foarte agitați și despre găini care refuzau să intre în cotețe sau gâște care încercau mereu să zboare.

Predicția s-a bazat mai ales pe nivelul crescut de seismicitate înregistrat în zonă în acele săptămâni: au fost multe seisme mici ce s-a dovedit că au precedat un cutremur mai mare într-un interval scurt de timp, de câteva zile sau săptămâni.

Însă, foarte multe dintre cutremurele ce au făcut multe victime nu au fost precedate de alte cutremure mai mici sau de vreun comportament neobișnuit al animalelor. Evacuarea nu a fost completă în toate zonele, iar oficialii chinezi nu au fost foarte transparenți în legătură cu deciziile pe care le-au luat atunci.

Un an mai târziu, un cutremur a fost înregistrat tot în China, în Tangshan, și a dus la peste 250.000 de decese, fiind unul dintre cele mai grave seisme din istoria omenirii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...