Cutremur vineri în România, în zona seismică Vrancea

Elena Avramescu 20.05.2022, 09:35
Cutremur vineri în România, în zona seismică Vrancea

Un cutremur relativ puternic a fost simțit în mai multe orașe din România, acesta producându-se la adâncimea de 84 de kilometri în Vrancea. Seismul s-a produs vineri, la ora 00:35:14, ora României, având magnitudinea ml 3,7, la adâncimea de 84 km, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP.

Cutremur puternic simțit azi în România

Cutremurul s-a produs în apropierea mai multor oraşe, precum: 80 km E de Brașov, 95 km NE de Ploiești, 100 km S de Bacău, 112 km V de Galați, 114 km NV de Brăila, 145 km N de Bucuresti, 167 km NE de Pitesti, 180 km SV de Iasi, 194 km E de Sibiu, 210 km N de Ruse.

În plus, mișcări seismice similare au avut loc, de altfel, în fiecare din ultimele trei zile: 17 mai un cutremur de magnitudine 3, 18 mai cu magnitudine 3,7 și 19 mai cu magnitudine 3,2. Pe 14 și 16 mai au avut loc cutremure cu magnitudine sub 3.

Cel mai puternic cutremur din acest an a fost înregistrat la data de 16 ianuarie și a avut o magnitudine de 4,6, fiind localizat la o adâncime de 140 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 70 km est de Braşov, 101 km sud de Bacău, 91 km nord-est de Ploieşti, 123 km vest de Galaţi, 124 km nord-vest de Brăila şi 143 km nord de Bucureşti.

Un cutremur cu magnitudinea de 2,1 grade s-a produs in Vaslui
Cutremur

Când se va produce un cutremur mare în România

În România, de la începutul anului 2022, au avut loc 19 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe Richter, iar cel mai important seism din anul precedent a fost înregistrat pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7, când mişcarea tectonică a fost resimţită şi în Capitală. În acest sens, prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a oferit detalii despre marele seism despre care se tot vorbește că ar urma să lovească țara noastră.

“Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului.

Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact. Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu, la România TV.

Urmăriți Impact.ro și pe