Cutremur puternic în România. În ce orașe s-a simțit foarte tare, oamenii sunt panicați. Primele imagini cu pagubele produse

Andrei Simion 06.06.2023, 22:46

Un cutremur puternic s-a produs, marți seară, în România, zona Banat. Potrivit surselor Impact.ro, seismul s-a simțit destul de tare în Arad și Timișoara. A avut o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter.

Cutremur puternic în Arad

Update 6 iunie, ora 22.43. 

„În ziua de 06.06.2023, 21:04:09 (ora României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.2, la adâncimea de 5.5 km”, a anuntat INCDFP pe site-ul sau.

De asemenea, magnitudinea primului seism (produs la ora 20:26) a fost actualizată la 5,6 grade pe scara Richter.

Update 6 iunie, ora 21.20. Un al doilea cutremur s-a înregistrat în județul Arad, având magnitudinea de 3,1 grade, anunță INCDFP. Seismul s-a produs la ora 21.04, la o adâncime de doar 10 km.

Citește și Prima reacție a lui Gheorghe Mărmureanu despre cutremurul puternic din Arad. Toți românii trebuie să știe asta

Update 6 iunie, ora 21.00. Au apărut noi reacții după cutremurul din Banat. O localnică din Cluj-Napoca susține că s-a simțit foarte puternic: „Stăteam în pat la televizor și dintr-o dată am simțit că se mișcă patul cu mine, iar prima dată am crezut că nu simt bine. Dar am văzut că și picioarele patului se mișcă. Totul a durat cinci secunde. Mă uitam la mobilă, să nu cadă ceva pe mine. Nu știam ce se întâmplă. Am stat în poziție nemișcată”, notează Știripesurse.

Știrea inițială: „În ziua de 06 Iunie 2023, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.3, la adâncimea de 6km. Intensitate: VII. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 24km E de Arad, 50km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 93km N de Resita”, a transmis Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Ce dezvăluie Gheorghe Mărmureanu

Recent, celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu a explicat că, în următorii ani, nu va avea loc în România un cutremur devastator.

„În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte. Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește. A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul catastrofal are loc cam la 100 de ani. Dar se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a declarat expertul pentru Playtech-Știri.

Știre în curs de actualizare

Urmăriți Impact.ro și pe