Cutremur puternic în Indonezia. Cel puțin 252 oameni au murit, 377 au fost răniţi, iar alți 7.060 au rămas fără locuințe

Elena Avramescu 22.11.2022, 12:07
Cutremur puternic în Indonezia. Cel puțin 252 oameni au murit, 377 au fost răniţi, iar alți 7.060 au rămas fără locuințe

Scene cumplite în Indonezia din cauza unui seism cu magnitudinea 5,6 grade pe scara Richter, produs luni în provincia Java de Vest. Din nefericire, 44 de persoane au murit, iar alte 300 au fost rănite, însă bilanțul nu este final. Bilanțul anterior, prezentat agențiile internaționale, indica un număr total de 20 de morți.

Seism de 5,6 grade pe scara Richter

UPDATE 22 noiembrie, ora 12:10.  Bilanțul seismului din Indonezia s-a schimbat dramatic în ultimele 24 de ore, astfel că acum a ajuns la 252 de morți. Se pare că o mare parte dintre victime sunt elevi care se aflau la școală în momentul producerii seismului.

Cu toate acestea. și acest nou bilanț este provizoriu, deoarece salvatorii desfășoară în continuare operațiuni, în încercarea de a ajunge la persoanele aflate sub dărâmături. În plus, 31 de persoane sunt date dispărute, iar 377 au fost rănite, iar numărul sinistraţilor a ajuns la 7.060.

Din nefericire, eforturile de salvare au fost îngreunate şi de întreruperea curentului electric în unele zone şi de cele peste 100 de replici, astfel că alunecările de teren şi terenul accidentat îngreunează eforturile de salvare. Ulterior s-a observat că seismul de mică adâncime a generat o alunecare de teren care a îngropat cel puţin un sat.

Știre inițială

Herman Suherman, reprezentantul guvernamental din localitatea Cianjur situată în provincia Java de Vest, loc în care a fost epicentrul cutremurului, a declarat postului de ştiri MetroTV că un număr de 20 de persoane și-au pierdut viața în mod tragic într-un spital din regiune.

„Din informaţiile pe care le deţin în acest moment, numai în acest spital au murit aproape douăzeci de persoane şi cel puţin 300 primesc îngrijiri medicale. Majoritatea au fracturi după ce au rămas blocate sub dărâmăturile clădirilor”, a declarat Herman Suherman, director administrativ din Cianjur.

Cutremur puternic in Indonezia
Cutremur puternic in Indonezia

Acest cutremur s-a produs în provincia Java de Vest, foarte aproape de Cianjur, la circa 100 de kilometri de Jakarta, după cum a notat Agenţia de Meteorologie, Climatologie şi Geofizică din Indonezia. Seismul s-a înregistrat la ora locală 13:21, iar epicentrul a fost localizat la o distanţă de 10 kilometri sud-vest de Cianjur, la o adâncime de 10 kilometri.

Cu toate acestea, cutremurul nu a avut potenţialul de a declanşa un tsunami, însă mişcările telurice au fost resimţite destul de puternic în capitala Jakarta, ceea ce a dus la panică printre locuitorii care s-au grăbit să iasă din case şi clădiri.

În anul 2018, un cutremur extrem de puternic ce a avut magnitudinea de 7,5 a provocat un tsunami care a ucis 4.300 de persoane.

Cutremur în largul insulei grecești Creta

În această dimineață, un cutremur puternic s-a produs și în largul insulei grecești Creta și a fost resimțit până la Cairo, în Egipt, însă nu au fost raportate pagube. Seismul a avut magnitudinea 5,5 și a fost înregistrat la o adâncime de 80 km, a anunțat Institutul Geodinamic din Atena. Cu câteva ore înainte, centrul seismologic european-mediteranean (EMSC) revizuise magnitudinea cutremurului de la 6 la 5,4.

Creta este localizată într-o zonă activă din punct de vedere seismic, astfel că în ultimii ani au fost înregistrate mai multe cutremure mici pe această insulă turistică.

La începutul anului, un cutremur cu magnitudinea 4,8 s-a produs în mare, în apropiere de Creta, iar epicentrul cutremurului a fost estimat la 74 de kilometri la sud-est de satul Goudouras Lasithi, cu o adâncime înregistrată de 10,7 kilometri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...