Un nou cutremur s-a produs în România, miercuri seară, 29 martie. Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a resimțit.
Conform INCDFP, cutremurul a avut magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter și s-a produs la ora locală 19:09, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea.
Seismul a fost înregistrat la o adâncime de 140 kilometri (km), în apropierea următoarelor oraşe: 53 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km est de Braşov, 62 km vest de Focşani, 64 km nord-vest de Buzău şi 81 km nord de Ploieşti.
Tot astăzi a mai avut loc un cutremur în țară, dar unul mai slab. Seismul a fost înregistrat la ora 16:48, în Gorj, Oltenia, la adâncimea de 12.5 kilometri, și a avut magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter, potrivit INCDFP.
Cea mai puternică mişcare tectonică ce a fost înregistrată anul acesta în țară a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter și a fost înregistrată pe 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.
Seismologul Gheorghe Mărmureanu, care a studiat datele despre toate cutremurele din România de după anii 1700, a declarat că un seism major nu va mai avea loc în țară înainte de anul 2040.
„Eu m-am ocupat de toate cutremurele care au fost după 1700. În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva.
În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ. Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate”, a spus profesorul Gheorghe Mărmureanu.