Cutremur în România, marți dimineață. Ce magnitudine a avut seismul, zonele în care a fost resimțit

Anca Manolica 24.01.2023, 08:56
Cutremur în România, marți dimineață. Ce magnitudine a avut seismul, zonele în care a fost resimțit

România s-a cutremurat din nou! În această dimineață, un nou cutremur s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, mișcarea tectonică a avut loc marți dimineaţa, la ora 7:42.

Cutremur în România, în această dimineață

Conform INCDFP, seismul din dimineața zilei de marți, 24 ianuarie, s-a produs în zona seismică Vrancea, la ora 07:42:20, ora locală a României, la o adâncime de 115 km. Magnitudinea seismului a fost de 3.6 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 69 km E de Brașov, 77 km NE de Ploiești, 116 km S de Bacău, 122 km V de Brăila, 123 km V de Galați, 129 km N de București, 149 km NE de Pitești, 183 km E de Sibiu, 194 km N de Ruse, 197 km SV de Iași.

Când ar urma un nou mare cutremur în România

Specialistul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre un posibil nou cutremur mare în România. Acesta a spus că, potrivit statisticilor, este posibil ca peste aproximativ 20 de ani să aibă loc un astfel de seism major.

Gheorghe Mărmureanu
Gheorghe Mărmureanu

Din nefericire, un număr extrem de mare de clădiri din România se află în pericol în cazul unui cutremur de mare intensitate. De exemplu, numai în Capitală, în cazul unui seism la fel ca cel din 1977, cel puțin 23.000 de clădiri ar putea suferi avarii extrem de mari.

„În România nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice.

Cutremurul din 1977 a fost un caz anormal, din statistica totală. Spre exemplu, cutremurul din 4 martie 1977. Înaintea lui a mai fost un cutremur, în octombrie, de 6.2, deci o magnitudine importantă pentru Vrancea. Când spun că nu poate fi mai devreme un cutremur de 2040, mă refer că va fi de peste 7, 7.2-7.4”, a spus directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, la România TV.

Studiind datele despre toate cutremurele din România de după anii 1700, Gheorghe Mărmureanu a ținut să sublinieze că un seism major nu va avea loc înainte de 2040, dar există șanse ca această dată să fie chiar și peste 100 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...