Cutremur în România cu magnitudinea 3,8 pe scara Richter. În ce zonă s-a produs

Ana Anitoiu 22.03.2023, 10:32
Cutremur în România cu magnitudinea 3,8 pe scara Richter. În ce zonă s-a produs

Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter a avut loc, miercuri dimineață, în România. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat în ce zonă s-a produs seismul.

Cutremur de 3,8 grade în România, miercuri

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la ora 06:51:00, s-a produs în Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 112 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56km E de Brașov, 56km NV de Buzău, 58km SE de Sfântu-Gheorghe, 62km N de Ploiești, 74km V de Focșani, 89km NE de Târgoviște.

De la începutul primăverii, în zona seismică Vrancea au avut loc 16 cutremure. Magnitudinile acestora au fost cuprinse între 2,5 şi 4,2 pe Richter, conform datelor publicate de INCDFP.

Tot de la începutul lunii martie, în zona Olteniei, în judeţul Gorj, s-au produs aproximativ 50 de cutremure cu magnitudini între 2 şi 4,9. Cea mai puternică mişcare tectonică din țară din acest an, cu magnitudinea 5,7 grade, s-a produs la data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Cutremur în România

Când ar putea avea loc următorul mare cutremur în România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a spus de mai multe ori că următorul mare cutremur în România, similar celui din 1977, nu va avea loc înainte de anul 2040. Profesorul a precizat că acel seism va avea o magnitudine de peste 7, 7,2 sau chiar 7,4 grade pe scara Richter.

„Eu m-am ocupat de toate cutremurele care au fost după 1700. În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva.

În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ. Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat că echipele de salvare se pregătesc pentru a interveni în cazul unui cutremur de 8 grade pe scara Richter. Șeful DSU a precizat că începerea acestor exerciții nu semnifică faptul că există date clare cu privire la posibilitatea producerii unui seism foarte puternic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...