Cutremur de 7,1 grade. Unde s-a produs seismul foarte puternic

Cătălina Burghelea 02.04.2023, 22:17
Cutremur de 7,1 grade. Unde s-a produs seismul foarte puternic

Un cutremur extrem de puternic s-a produs, duminică, 2 aprilie 2023, în Papua Noua Guinee, la ora locală 18.04. Seismul a avut o magnitudine de 7,1 grade pe scara Richter și epicentrul în zona oraşului Ambunti, cu puţin peste 2.000 de locuitori. Totuși, autoritățile nu au emis alertă de tsunami.

Cutremur foarte puternic într-o țară insulară din vestul Oceanului Pacific

Autoritățile din Papua Noua Guinee pot raporta pagube și victime în părți din nordul țării, în următoarele ore, după ce un cutremur cu magnitudinea 7,1 s-a produs în provincia Sepik. Epicentrul a fost la aproximativ 97 km sud-vest de Wewak. Seismul s-a simțit foarte puternic. Ar putea dura ore bune până când sunt efectuate evaluări complete ale daunelor, în special în zonele îndepărtate. În zilele următoare sunt posibile replici.

Ultima dată când a avut loc un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7 în Papua Noua Guinee a fost în septembrie 2022. Din cauza activității seismice intense, alerta de tsunami s-a declanșat.

Tara care a decretat stare de urgenta dupa un cutremur de 6,5 pe scara Richter. A fost urmat de un fenomen meteo extrem

Sfaturi de la seismologi în caz de cutremur

În timp ce autoritățile trebuie să ia măsuri în privința clădirilor cu risc de prăbușire, este la fel de important ca populația să știe ce are de făcut în cazul unui seism mare. Una dintre cele mai cunoscute sfaturi este să te adăpostești sub tocul ușii, dar experții avertizează că este total greșit să procedăm așa. În astfel de momente cumplite este vital să îți păstrezi calmul și să nu fugi spre ieșirile din clădiri.

Evită, pe cât posibil, locul de sub masă sau bancă. Este adevărat că te vor proteja de bucățile de tencuială desprinse sau căzute din tavan, dar nu și în cazul prăbușirii. Ce poți să faci e să stai în poziție ghemuit lângă un obiect solid, nu sub el, cum ar fi spațiul dintre doi pereți de rezistență. Liftul și scările nu sunt recomandate, fiind primele structuri afectate de cutremur.

Citește și România, zgâlțâită de cutremure și de Paște? Gheorghe Mărmureanu: „Vrancea va fi cuminte, nu e vremea ei”. În ce zonă a țării se va înregistra activitate seismică

Dacă seismul se produce noaptea, un simplu gest ți-ar putea salva viața, în situația în care blocul sau casa se prăbușește. Seismologii spun să te rostogolești din pat în așa fel încât să fii înfășurat în plapumă sau pătură, aceasta putând să te protejeze de temperaturile scăzute până la intervenția echipelor de salvare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...