Curtea Europeană de Justiție, verdict dur pentru Ungaria și Polonia. Sunt în joc sute de miliarde de euro de la UE

Beatrice Dumitru 16.02.2022, 15:32
Curtea Europeană de Justiție, verdict dur pentru Ungaria și Polonia. Sunt în joc sute de miliarde de euro de la UE

Lovitură dură pentru Ungaria și Polonia, după verdictul Curții Europene de Justiție în recursurile formulate de cele două tări împotriva mecanismului care permite UE să taie fonduruile statelor care încalcă drepturile şi libertăţile democratice. În 2020, Polonia a primit 18 miliarde de euro din bugetul blocului cominitar, în timp ce Ungaria a primit 6 miliarde de euro.

Ce a decis Curtea Europeană de Justiție

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis în favoarea condiționării fondurilor UE pentru ţările membre care nu respectă statului de drept. Prin noul mecanism Uniunea Europeană poate tăia fondurile, dacă un stat membru nu respectă valorile de bază ale blocului comunitar. Acestea includ democrația, egalitatea, respectul pentru drepturile omului, nediscriminarea și justiția.

Hotărârea, pronunțată miercuri dimineață, permite Comisiei Europene să aplice mecanismul pentru prima dată și să solicite înghețarea fondurilor UE pentru un stat, proces care ar putea dura între cinci și nouă luni, informează Euronews.

Respectarea acestor valori nu poate fi redusă la o obligație pe care un stat candidat trebuie să o îndeplinească pentru a adera la Uniunea Europeană și pe care o poate ignora după aderare”, au explicat judecătorii.

CEJ a respins recursurile Ungariei și Poloniei

Procedând astfel, instanța a respins recursurile formulate de Ungariei și Polonia, ale căror guverne populiste au fost acuzate în mod repetat de încălcarea valorilor fundamentale ale UE, de a ignora mecanismul și de a pune la îndoială validitatea sa juridică.

Budapesta și Varșovia au introdus acțiunea în justiție împotriva Parlamentului European și a Consiliului UE la începutul anului 2021. Cele două țări au condamnat hotărârea imediat după publicarea acesteia.

„Trebuie să ne apărăm împotriva unui atac asupra suveranității noastre. Polonia trebuie să-și apere democrația împotriva șantajului care urmărește să ne ia dreptul de a decide despre noi înșine”, a declarat adjunctul ministrului polonez al Justiției, Sebastian Kaleta.

Ministrul Justiției din Ungaria, Judit Varga, a numit decizia „o judecată motivată politic” și „dovada vie că Bruxelles-ul abuzează de puterea sa”.

În anul 2020, Polonia a primit 18 miliarde de euro din bugetul blocului cominitar, în timp ce Ungaria a primit 6 miliarde de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...