Curtea Constituțională admite conflictul dintre Parlament și ÎCCJ: ce impact are decizia CCR în cazul lui Dragnea

Alexandru Ioanid 03.07.2019, 16:26
Curtea Constituțională admite conflictul dintre Parlament și ÎCCJ: ce impact are decizia CCR în cazul lui Dragnea

Curtea Constituțională a admis conflictul juridic dintre Parlament și Înalta Curte privind completurile de trei judecători specializate pe corupție. Unul dintre aceste completuri l-a condamnat pe Liviu Dragnea în primă instanță.

ACTUALIZARE: Avocații lui Liviu Dragnea confirmă faptul că așteaptă motivarea CCR pentru a vedea dacă sunt căi de atac pentru obținerea anulării pedepsei primite de fostul lider al PSD, potrivit Mediafax.

„Nu am ce să comentez la momentul acesta. Nu pot decât să mă bucur foarte tare că s-a admis. Este foarte corect aşa, dar deocamdată nu am ce comentariu să fac în plus până nu văd motivarea. Ştiu că s-a admis, dar să vedem în ce limite. Aştept motivarea să ştiu ce atitudine să iau, dacă voi putea să iau vreo atitudine în principiu. Realmente era un conflict, aştept motivarea şi în funcţie de ea vedem ce avem de făcut”
Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea


Curtea Constituțională s-a pronunțat, miercuri, în cazul completurilor de trei judecători de la Instanța Supremă. Judecătorilor li s-a cerut să spună dacă acestea au fost sau nu constituite legal, atunci când au pronunțat decizii în dosare de corupție.

Un astfel de complet l-a condamnat și pe fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, în primă instanță. CCR a fost sesizată în acest caz de Florin Iordache, cel care, rămas pentru câteva zile la șefia Camerei Deputaților (după ce chiar Dragnea i-a delegat atribuțiile) a decis să sesizeze Curtea Constituțională.

Judecătorii Curții Constituționale au amânat în repetate rânduri o decizie pe acest subiect. Între timp, Dragnea a fost condamnat definitiv

Decizia CCR ar putea da peste cap unele dosare de corupție

În sesizarea depusă la CCR, Florin Iordache susținea că e posibil să existe un conflict constituțional între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție. Cu alte cuvinte, completurile de trei judecători de la Instanța Supremă s-ar fi pronunțat în dosare de corupție, deși nu ar fi fost specializate în aceste spețe.

Florin Iordache reclama ”refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”.

Pe scurt, artizanul Ordonanței 13 vrea să arate că pedepsele pronunțate în dosare de corupție ar trebui anulate pentru că acele completuri de magistrați, care le-au pronunțat, nu s-ar fi constituit legal.

De precizat, însă, că foarte importantă în acest caz e motivarea CCR. Posibil ca pe Liviu Dragnea să nu-l ajute foarte mult această decizie, pentru că el a fost condamnat de completul de trei judecători în primă instanță. Dar asta nu înseamnă că avocații nu vor încerca anularea pedepsei. Totul depinde de motivarea CCR.

Practic, nu e o situație similară ca cea în care au ajuns Elena Udrea și Alina Bica. Pedepsele lor au fost suspendate din același motiv, dar acolo era vorba de completurile de cinci judecători. Adică cele care pronunță deciziile definitive. 

Liviu Dragnea, slabe șanse să iasă din închisoare

Pedeapsa de trei ani și jumătate de închisoare cu executare primită de Liviu Dragnea, cea care, între timp, a devenit și definitivă, a fost pronunțată de complet de trei judecători. Adică de o formulă a magistraților despre care CCR sugerează acum că ar fi intrat, la nivel de ÎCCJ, într-un conflict juridic cu Parlamentul.

Iată ce spunea fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, atunci când era întrebat de ziare.com dacă o decizie CCR privind existența unui conflict ar putea influența soarta lui Liviu Dragnea:

“Da. Dacă (…) vor admite sesizarea și vor declara conflict, 180 de dosare se vor rejudeca – tot ce s-a judecat de completele pe care le vor declara nelegal constituite. Și nu este doar părerea mea, s-a întâmplat deja, atunci când CCR a decis pe completele de 5 judecători și când au fost puși în libertate Dan Șova, Rudel Obreja, Elena Udrea, Alina Bica, Constantin Niță… Tot despre condamnați aflați în închisoare era vorba. Aceștia sunt cunoscuți, dar mai sunt unii pe care nu îi știm și nu i-a urmărit nimeni”

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR

Urmăriți Impact.ro și pe