Curiozități despre Ungaria – 10 detalii mai puțin cunoscute din țara vecină nouă

Daria Petrescu / 23.10.2020, 08:52
Curiozități despre Ungaria – 10 detalii mai puțin cunoscute din țara vecină nouă

Ungaria este vecina României de la Vest. Are o suprafață de peste 93.000 kmp şi o populaţie de 9,7 milioane de oameni. Este una dintre cele mai apreciate destinații pentru turiști, cu o cultură foarte bogată. În cazulîn care vrei să petreceți un weekend relaxant la Spa, Ungaria este destinația perfecta, așa că nu ezitați. De asemenea, lacurile termale atrag an de an turiști români și nu numai. Această țară are și câteva mici secrete pe care nu mulți le știu. Iată 10 detalii mai puțin cunoscute din țara vecină nouă.

Curiozități despre Ungaria

Pentru a afla mai multe despre Ungaria, iată mai jos 10 lucruri despre țara care de-a lungul istoriei a fost aliat, duşman şi sursă de controverse pentru România. Ziua Națională a Ungariei este sărbătorită pe 23 octombrie.

Nu are ieșire la mare

Este un lucru mai puțin știut de cei care o vizitează. Ungaria nu are ieșire spre mare, dar dispune de Lacul Balaton, care are aproximativ 600 de kilometric. Mulți îl numesc Marea Ungară, datorită suprafeței sale. În apropierea acestuia se află și Lacul Heviz.  Pe timpul verii, temperatura apei acestui lac este în medie de 34 de grade Celsius. De asemenea, trebuie să știți că iarna nu are mai puţin  de 26 de grade Celsius, potrivit descoperă.ro.

Judit Polgar , cea mai mare campioană la şah

Aceasta este considerată cea mai mare jucătoare a lumii din şahul feminine. Ea  a stabilit primul record în anul 1991, la vârsta de 15 ani. Atunci a primit titlul de mare maestru la şah.

Ungaria (foto: descopera.ro)
Ungaria (foto: descopera.ro)

Labirintul natural de sub Budapesta

Budapesta, capitala Ungariei,  este construită pe un labirint alcătuit din circa 200 de încăperi subterane.  În cea mai mare parte dintre ele accesul este permis doar vizitatorilor calificaţi.

Capitala are cea mai veche linie de metrou din Europa continental

Metroul din Budapesta este a doua cea mai veche linie de cale ferată electrică subterană din lume. Prima este cea din Londra. Meroul a fost inaugurat în 2 mai 1896 de către împăratul Franz Joseph. Prima linie de metrou din Budapesta avea o lungime de 3,7 km

Țara Spa-urilor

Ungaria are foarte multe ape termale, motiv pentru care SPA-urile nu lipsesc. Numărul lor poate ajunge la 450. Cultura scăldatului în această zonă a existat încă din vremea romanilor, potrivit The Telegraph.

Maghiarii sunt destul de inventive

De-alungul timpului, maghiarii au inventat foarte multe lucruri. Printre acestea se numără cubul Rubik, becul cu gaz krypton în interior (de către fizicianul Imre Brody, în 1937). De asemenea, jurnalistul maghiar de origine evreiască Laszlo Biro a inventat pixul.

Ungaria are numeroşi laureaţi Nobel

13 laureaţi Nobel au existat în Ungaria. Este mai mult pe cap de locuitor decât Finlanda, Spania, Canada şi Australia. Ungurii au primit premii aproape la fiecare categorie, cu excepţia celui pentru pace.

Ungaria este Ţara iluzionistuluit

Erich Weisz, s-a născut la Budapesta în 24 martie 1874 înainte de a-şi câştiga faima. El a evadat din cătuşe, strânsori şi celule pline cu apă. Acesta a murit de peritonită după ce a primit un pumn în burtă în timpul unei demonstraţii publice.

Este nepoliticos să ciocneşti paharele cu bere

Legenda spune că, după înfrângerea revoluţiei ungare din 1848 de către habsburgi, 13 generali maghiari au fost executaţi. După fiecare execuţie austriecii ciocneau pahare cu bere. Acesta este motivul pentru care de-alungul timpului, ciocnirea de sticle și pahare în Ungaria a devenit un subiect Tabu.

Polo este sportul national

Cel mai faimos meci de polo din istorie a fost cel din 1956, din semifinala de la Olimpiada de la Melbourne. De altfel, Polo este considerat sportul national al Ungariei.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI